BROTT. Under veckan har Rasselbygdsfestivalen gått av stapeln i Emmaboda. Nu börjar polisen sammanställa veckan ur ett brottsligt perspektiv.

Emmaboda festivalen 2000

Emmaboda festivalen 2000.

Drogerna har fullkomligt flödat och det har anmälts över 160 narkotikabrott under festivalen, vilket gör att just denna festival sticker ut i jämförelse med andra festivaler enligt vad polis Ulf Wilsson säger till tidningen Barometern. Vidare berättar han att det hade kunnat resulterat i betydligt fler narkotikabrott om polisens resurser räckt till.

— Nu har vi i princip bara hunnit åka fram och tillbaka och hämta, ta misstänkta till station, och sedan åkt upp till området för nästa, säger Wilsson.

Detta har skett trots att den lokala polisen fått förstärkning från Skåne. Av de hitintills rapporterade 164 narkotikabrotten gäller minst sju av dessa överlåtelse av narkotika och fyra män mellan 20 och 25 år har gripits. Främst gäller det försäljning av hasch, men även andra droger. Tidigare har det skrivits om att det förekommit ecstasy, LSD och amfetamin på festivalen.

— Det vi hade velat ha extraresurser till är att jobba mot att försöka få tag på de som säljer på området. Där har vi inte kunnat lägga någon kraft alls. Då krävs det att man har ett par grupper som jobbar civilt, säger han.

Enligt uppgifter till SVT Småland och även från polis på plats låg haschlukten som ett täcke över festivalen, speciellt på kvällar och nätter. Lustgas har sålts på festivalområdet, men då det inte är olagligt så har polisen inte kunnat göra något åt detta.

Under onsdagen försökte en 21-årig man även stjäla tjänstevapnet från en polis i centrala Emmaboda, men brottet kunde enkelt avbrytas och mannen greps senare inne på festivalområdet. Han är även misstänkt för våld mot tjänsteman, samt innehav av narkotika. Ytterligare en anmälan av våld mot tjänsteman har inkommit, då en man som försökte ta sig in på området utan att betala skallade en ordningsvakt, ordningsvakten klarade sig dock undan med lindriga skador och gärningsmannen kunde gripas.

En man sitter även anhållen för bland annat en mängd stölder av mobiltelefoner under festivalen. Han skall ha blottat sig för en anställd på en affär i Emmaboda och greps senare på järnvägen med både narkotika och kniv. Det var vid denna visitering som de stulna mobiltelefonerna hittades. Detta är det enda fall av sexualbrott som slaskmedia skrivit om, än så länge.

När Nordfront kontaktar polisen i region syd, där Emmaboda kommun ingår, framkommer det dock att sex fall av sexuellt ofredande anmälts i skrivande stund, fyra inne på själva festivalområdet och ett till utanför området.

Om det senare kommer att inkomma fler anmälningar som kommer Nordfront till handa, så återkommer vi till detta.

Källa:
”Vi hade velat ha betydligt mer resurser”


  • Publicerad:
    2016-08-01 16:55