INRIKES. Bengt Essén var en av de svenskar som anmälde sig frivilliga att hjälpa Finland i finska vinterkriget. Förra veckan avled han vid 100 års ålder. 

En av de sista svenska frivilliga i vinterkriget har avlidit. Det var veteranen Bengt Essén som avled under torsdagen förra veckan, en dag efter sin hundraårsdag.

Essén var en av de cirka 9500 svenskar som anmälde sig frivilliga för att hjälpa Finland under vinterkriget, då Sovjetunionen invaderade Finland med omkring 500 000 soldater. Han var också en av de yngsta svenskarna som deltog, han var endast 19 år.

Efter kriget bodde Essén i Danderyd och arbetade som gymnasielärare i svenska och historia, han blev också rektor vid gymnasieskolan i Solna. Mot slutet bodde han även med sin sambo Erica Ljungdahl. Begravningsceremonin kommer att hållas i Oscarskyrkan den 9 september, klockan 14:00.

Tidigare i helgen rapporterades det att Essén var den sista av de svenska vinterkrigsfrivilliga i livet, men enligt uppgifter till Finlands Krigsveteranförbund lever fortfarande två svenska veteraner. De är 100 respektive 103 år gamla.


  • Publicerad:
    2020-08-23 18:00