INRIKES. Det är nu fastställt att en endaste polisbil ska täcka hela södra Lappland under nattetid, en yta som är nästan lika stor som Danmark. 

Kammarrätten fastslog i onsdags att en endaste polisbil kommer att täcka hela södra Lappland under vardagsnätter. Områdena som innefattas i det nya beslutet är Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele samt Lycksele kommun.

Beslutet förvånar dock polisregion Nords huvudskyddsombud Jan Johansson, då de tidigare ska ha krävt i alla fall två polispatruller. Dels för att det innebär en risk för den ensamma patrullen om en akut situation uppstår. Men det blir även problem om exempelvis ett kvinnofridsbrott sker, då den ensamma polispatrullen måste ”välja” mellan att förhöra kvinnan eller ge sig efter gärningsmannen.

— Vid en misshandel så måste vi har två polisbilar, en som tar hand om gärningsmannen och en som direkt kan sätta sig ner med kvinnan och prata med henne. Det går inte att vänta för att köra ett telefonförhör vid ett senare tillfälle, då får kvinnan ofta dåligt samvete och tar tillbaka allting, säger Johansson.

Polisledningen anser dock att dagslägets resursfördelning är alldeles tillräcklig. Målet har prövats i både förvaltningsrätten samt kammarrätten, vilka båda har gjort samma bedömning som polisledningen.

— Spontant är jag förvånad. Gemene man förstår nog att det här inte räcker på en yta som är nästan lika stor som Danmark, säger Johansson.

Han säger vidare att han hoppas politikerna förstår att en ändring måste ske snarast, innan det är för sent.

— Regeringen har nyss sagt att arbetsmiljön för poliserna skall bli bättre. Nu är det upp till bevis. Arbetsgivaren måste säkra upp tillgången till förstärkningspatruller, annars är det bara en tidsfråga innan det händer något allvarligt, säger Johansson.

Källa:
En polisbil ska täcka hela södra Lappland


  • Publicerad:
    2017-09-22 19:00