INRIKES. En återfallsförbrytare av grova sexualbrott, som bedöms som en jättefarlig högriskbrottsling och har dömts flertalet gånger till långa fängelsestraff, är återigen frisläppt och jagas nu av polisen för nya våldtäkter.

Peter-Frederik Poulsen och hans tatuering på ena armen.

En 38-årig man vid namn Peter-Frederik Poulsen har sedan i fredags varit häktad i sin frånvaro, då han är misstänkt för att ha utfört fyra grova våldtäkter mellan den 17-19 maj samt ett fall av olaga frihetsberövade. Polisen har bland annat sökt efter mannen i Kalmar, Småland, men under måndagskvällen var han fortfarande på fri fot.

Kammaråklagare Christina Chi uppger att brotten är kopplade till Örebro-området men att det även rör sig om flera andra brottsplatser runt om i Sverige.

— Det stämmer att han är på fri fot, men jag kan inte gå in på hur många offer det handlar om eller var vi söker efter honom, säger Chi.

Mannen är sedan tidigare dömd till två långa fängelsestraff för olika typer av sexuellt våld. 2003 dömdes han till 7 års fängelse för grov våldtäkt samt sexuellt utnyttjande av minderårig.
2009 dömdes han till 8 års fängelse, då han våldtagit två 17-åriga flickor flertalet gånger under en 16 timmar lång resa mellan Småland och Linköping. I förhör gällande brottet uppgav han att planen var att mörda flickorna, då han självmant ville bli dömd till livstids fängelse eftersom att han inte klarade av att leva i frihet.

Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, är väl insatt i mannens psykologiska problematik.

— Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver. När en sådan här person är på fri fot och känner sig förföljd och inte har något att förlora så höjs också risken för att han utför något mer brott, säger Lennestål.

Lennestål säger även att de flesta sexualbrottslingar inte återfaller i brott men att just denna man är en så kallad ”högriskbrottsling”. Mannen i fråga beskriver han som ”en person som kombinerar sexuell avvikelse med psykopatiska störningar, som exempelvis brist på empati och ett behov av att utöva makt över andra.”

— Våldtäkten blir ett sätt att kortsiktigt få makt och kontroll över sina känslor. En gång är ingen gång. Men får man en konsekvens i form av ett straff och ändå fortsätter, då är det en vana. Då är man farlig och jäkligt svårt att rehabilitera, fortsätter Lennestål.

Han avslutar med att säga att mannen egentligen skulle ha dömts till vård för att undvika fler brottsoffer, då den enda rätta behandlingen för att en sådan här person ”ska bli frisk”, är genom långvarig behandling. Om man tidigare hade dömt till detta så kunde man exempelvis ha behandlat honom med medicin eller förordnat en kemisk kastrering.

Källa:
Farlig serievåldtäktsman på fri fot


  • Publicerad:
    2017-05-30 11:00