Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

En fallstudie i hur polisen rekryterar tjallare

Av Redaktionen, 2018-02-01
redaktionen@nordfront.se

AVSLÖJANDE. Nordfront kan här släppa unikt ljudmaterial där en polisinformatör konfronteras och berättar om hur polisen rekryterar tjallare för att få fram information om Nordiska motståndsrörelsen.

Två råttor. Klicka för förstoring.

Tjallare och agenter rekryteras vanligtvis genom övertalning, mutor och utpressning. Tjallaren är en person, redan aktiv eller närstående till Motståndsrörelsens aktivister, som förser fienden med information. Agenten förser inte bara fienden med information, han kan även aktivt göra saker med avsikten att skada organisationen. Han kan sprida rykten och så split, men kan även provocera andra att begå brott så att dessa sedan kan fängslas osv.

— Aktivisthandboken

Tobias Karlsson från Gotland har tidigare varit aktiv i ett nationalistiskt nätverk innan han blev politiskt inaktiv på grund av alkoholproblem. För lite mer än ett år sedan började han få ordning på sitt liv igen och återknöt kontakten med en tidigare kamrat som numera är aktiv i Nordiska motståndsrörelsen. Tobias har alltså inte varit medlem i Motståndsrörelsen, men han har då och då träffat kamraten som är det och vid något enstaka tillfälle har Tobias satt upp klistermärken och hjälpt till med annan lokal aktivism.

Efter att Tobias Karlsson hamnat i fyllecell för många gånger förlorade han sitt körkort, men valde att fortsätta att köra bil och stoppades vid ett tillfälle av polisen. Efter att en anmälan om grov olovlig körning upprättats beslutade någon på högre ort att polisen skulle se mellan fingrarna med det begångna brottet i utbyte mot att Tobias skulle ge dem information.

Tobias träffade därefter två polismän, som kallade sig Roger och Arne, vid flera tillfällen och kommunicerade med dem över telefon. Till slut kom detta dock till Motståndsrörelsens kännedom, varför Tobias konfronterades och fick redogöra för sina poliskontakter.

Listen to ”Polisinformatören Tobias Karlsson avslöjas” on Spreaker.

Enligt Tobias har polisen erbjudit honom ekonomisk ersättning för ”bra information”. Då Tobias inte varit medlem i Motståndsrörelsen har han inte haft någon sådan information.

Det Tobias uppger att polisen intresserat sig mest för är om han känner till några vapen som medlemmar i Motståndsrörelsen har tillgång till, alltså om han känner till något olagligt som andra personer kan lagföras för. Polisen ställde också mycket frågor om ”ryssar” och ”rödingar”/”AFA”.

Passfoton stämplade med ordet SÄKERHETSPOLISEN visades också upp för Tobias samt bilder från demonstrationer, men Tobias kände inte igen några av personerna på dessa bilder.

Polisen har också ställt allmänna frågor om hur Motståndsrörelsen fungerar samt frågor om medlemmars privatliv.

För att hindra de här poliserna från att utpressa andra obegåvade och omoraliska individer till att bli tjallare lovade Tobias Karlsson att hjälpa Nordfront att fånga poliserna på bild. Istället för att hålla denna överenskommelse valde Tobias att omedelbart springa tillbaka till polisen för att berätta att deras samarbete avslöjats, vilket gör att Tobias en gång för alla bevisat sin opålitlighet och förtjänar denna artikel.

Om detta händer dig
Nordiska motståndsrörelsen är en civil motståndsrörelse som arbetar med politisk aktivism och opinionsbildning. Men även om organisationen strävar efter att följa lagen måste vi vara medvetna om att vi lever i ett kriminellt system där polisen och andra myndigheter kan använda både omoraliska och olagliga metoder för att underminera organisationens verksamhet eller förstöra enskilda medlemmars liv.

Vi vet sedan tidigare att polisen försett vänsterterroristerna i AFA med information om nationella, ett samarbete som mer nyligen också bekräftades av Martin Fredriksson som erkände att han under en del av sin tid i AFA var anställd av SÄPO för att arbeta subversivt mot den nationella rörelsen. Det händer också att SÄPO och poliser kontaktar dissidenters arbetsgivare i syfte att få dem avskedade.

LÄS ÄVEN: Prata inte med polisen!

Med ovanstående som bakgrund anser Motståndsrörelsen att det inte finns någon godtagbar anledning för nationalister att ha enskilda möten med SÄPO eller polisen. Om goda krafter inom de myndigheterna är intresserade av att läcka information till oss tar vi emot informationen, men det ska i så fall ske på ett kontrollerat sätt och utan att någon information vandrar åt det andra hållet.

Om du som enskild individ blir kontaktad av SÄPO eller polisen, klargör för dem att du inte är intresserad av att ha någon kontakt med dem; be dem uttryckligen att dra åt helvete om de inte accepterar detta. Spela in deras samtal, fota agenterna som söker upp dig och skärmdumpa deras SMS så att du omedelbart kan informera närmsta gruppchef om detta. Är du inte ansluten till Motståndsrörelsen kan du mejla in materialet till Nordfront. Ljusskygga myndighetspersoner ogillar att bli exponerade och genom att öka medvetenheten om detta bland nationella kan vi förhoppningsvis i viss mån avskräcka polisen från att göra alltför fräcka försök till att rekrytera polisinformatörer.

Nationalister som istället bakom ryggen på sina kamrater har kontakt med polisen kommer, när vi avslöjat dem, att brännmärkas som opålitliga individer och riskerar att bli nästa avskräckande exempel som vi skriver om på Nordfront.

Amnesti åt informatörer
Befinner du dig i en situation där du förser polis, säkerhetspolis eller någon myndighet med information? Motståndsrörelsen kan utfärda amnesti till individer som agerar informatörer i dagsläget och hjälpa personen att gå vidare med sitt liv, förutsatt att en total uppriktighet om att göra rätt för sig råder redan från start.

Den enda vägen ut för den som redan har försatt sig i en sådan position är att på eget initiativ vara totalt uppriktig och behjälplig, vilket åtminstone i någon mån kan reparera skadan man gjort och innebär att man kan lämna situationen man befinner sig i och gå vidare med sitt liv.

Kontakta i så fall Motståndsrörelsen på din ort (använd det krypterade kontaktformuläret på nästessidan under ”Kontakt”).


  • Publicerad:
    2018-02-01 15:55