MÅNADEN SOM GÅTT. Under februari månad har nyhetsredaktionen återigen burit upp Nordfront.

månadensomgått-Ukraina

Ukraina.

I förra Månaden som gått konstaterades att januari varit en ganska lugn månad men att vi trots det ökat stort i antal läsare. Och med risk för att låta tjatig har februari månad faktiskt varit lite av en repris av föregående månad.

Inga större händelser kring Motståndsrörelsen att skriva om, inga uthängningar, inget större utåtriktat möte, ingen kampanj från Åsa Linderborg eller något annat av det slag som brukar generera många nya besökare till Nordfront. Inte heller något extraordinärt material från Motståndsmedia eller några större projektlanseringar under februari månad – bara fortsatt gnet. Och ändå har vi fler läsare än den månad (januari) som haft flest läsare förutom Kärrtorp-månaden.

Månaden som gått:

I Månaden som gått reflekterar chefredaktören Fredrik Vejdeland över den gångna månaden och visar hur arbetet utvecklats och kommer att fortskrida. Statistik varvas med analyser och visioner i olika ämnen som rör Nordfronts arbete.

Hur går denna ekvation ihop? Varför får vi nya läsare och behåller gamla även vid lugnare månader?

Stabil nyhetsuppdatering
Jag är övertygad om att anledningen är att folk numera vant sig vid att vi finns och att vi alltid levererar. Särskilt på nyhetsfronten. Många dagar har Nordfront flest nyheter av alla nationella medier samtidigt som vi ofta också rapporterar snabbast, utan att för den skull fuska med kvaliteten. De senaste månaderna har vi haft ett stadigt flöde av nyhetsnotiser men vi har också kraftigt utökat antalet nyhetsartiklar. Numera täcker Nordfronts nyhetsskribenter de flesta större händelser, dag ut och dag in. Till slut blir denna kontinuitet och ihärdigt arbete känt. Då är det bäst att besöka Nordfront för att inte missa något.

Jag skulle här vilja lyfta på hatten för Martin Saxlind, Robert Berg och alla andra nyhetsskribenter – anonyma som icke-anonyma – som drar ett tungt lass. Samt alla tipsare som gör deras jobb möjligt!

Situationen i Ukraina
Det är i hög grad också nyhetsartiklar som har lästs mest under februari. Flest läsare hade artikeln om Anna som utsattes för attentat av Revolutionära fronten och därefter den flera dagar långa uppdateringsartikeln om situationen i Ukraina.

Nordfront har redan från början täckt situationen i Ukraina och februari månad var inget undantag, tvärtom. Men att rapportera från Ukraina är ingen lätt sak och därför ville vi också förmedla utåt vad vi redan visste internt, att det som sker i Ukraina är komplicerat.

Istället för att ställning för den ena eller andra parten – som andra gjort, ofta i ett för tidigt skede – har vi strävat efter att leverera objektiv fakta och försöka få fram åsikter från bägge sidor om vad som händer i Ukraina. Nordfront har varit ett av verkligt få medier som strävat efter objektivitet i konflikten och vi vet att detta varit uppskattat med tanke på situationens komplicerade natur.

Därför har vi intervjuat en ukrainsk nationalist (i januari), skrivit om att vissa ukrainska nationalister beväpnar sig och utlovar att bekämpa judar in i döden samt i sammanhanget också skrivit om den judiske oligarken Roman Abramovich som tillsatte Putin. Men vi har samtidigt belyst att flera oppositionsledare har judisk härkomst och att Svoboda, enligt en ledande medlem, välkomnar judar och andra minoriteter. På så sätt har läsare av Nordfront fått en större möjlighet att bilda en egen uppfattning jämfört med hos andra medier.

Oleh Tyahnybok, Vitali Klitschko och Arseniy Yatsenyuk. Två av dessa tre oppositionsledare tros ha judiskt påbrå.

Oleh Tyahnybok, Vitali Klitschko och Arseniy Yatsenyuk. Två av dessa tre oppositionsledare tros ha judiskt påbrå.

Vid månadens slut blev situationen mindre komplicerad, åtminstone vad gäller vissa aktörer. Det är nu uppenbart att vissa ukrainska nationalister befinner sig i ett brödrakrig med ett annat vitt folkslag (det ryska folket) och att denna konflikt understöds och kanske till och med har skapats av andra, utomstående krafter (ni vet vilka). Ukraina är i upplösning, redo att plockas av EU och IMF, och de revolutionärer som framstått som något sorts hopp för en nationell nydaning har vid makten kollaborerat med dessa ”vilka”. Att delar av Svobodas publik i Sverige har uppmanat partiet att roffa åt sig ”största sleven” vid köttgrytorna är inget som lugnar, snarare avskräcker.

Nordfront kommer att fortsätta rapportera om vad som händer i Ukraina, men vi kommer nu också mer syna nationellas förehavanden. Vi kommer inte använda silkesvantar gentemot aktörer som Svoboda bara för att andra uttryckt sitt stöd till dem för tidigt. Om Svoboda är kosher så måste det fram i ljuset, den skyldigheten har vi inför Nordfronts läsare.

Folkbildande projekt fyllde 1 år
Den folkbildande verksamheten genom ”Dagens datum” fyllde 1 år i februari. Detta firades med en sammanfattningsartikel om året som varit där vi även listade de mest lästa och kommenterade artiklarna. Från början till dags dato kan vi se att Dagens datum-artiklarna stadigt ökar i läsarantal och att de på senaste tiden också mer ofta konkurrerar med artiklar som handlar om dagsaktuella och större händelser. Faktum är att det finns människor som mer eller mindre enbart läser dessa historiska artiklar eller hittat till vår sida just på grund av dem.

Dagens datum 1 år.

Dagens datum 1 år.

Även under februari månad fanns det gott om värdefulla och folkbildande artiklar. Vi har bland annat skrivit om den svenske nationalsocialisten och förgrundsgestalten Carl-Ernfrid Carlberg, den världsberömde operasångaren Jussi Björling, visionären för ett fritt och enat Norden, Johan Gyllenstierna, stridsflygplanet Viggen samt Sophia Isberg – en bortglömd svensk träsnidare av världsklass.

Sophia Isbergs träsniderikonst förbluffade världen.

Sophia Isbergs träsniderikonst förbluffade världen.

Apropå ”bortglömd” har vi också berört de amerikanska koncentrationslägren, de allierades terrorbombning av Dresden, den sovjetiska bombningen av Sverige, en israelisk massaker samt den stora amerikanska massakern ”Highway of death” som skördade uppemot 10 000 människoliv under Gulfkriget. Värt att notera är hur ”de goda krafterna” inte sällan har nära till massakrer och att dessa ofta sker i demokratins namn. Vad är det som får plutokratierna att hantera civila liv så vårdlöst som de gör?

"Highway of death" - en amerikansk krigsförbrytelse.

”Highway of death” – en amerikansk krigsförbrytelse.

Annat läsvärt var domen mot Horst Mahler, det judiska mordet på Wilhelm Gustloff samt artikeln om Charles Darwin och hans vetenskapliga studier och slutsatser.

Charles Darwin.

Charles Darwin.

Nu har vi haft två lite lugnare månader i rad. Därmed har vi laddat batterierna för en vår som vi vet kommer bli desto mer intensiv. Väl mött!


  • Publicerad:
    2014-03-16 21:15