JAPAN. Ministrar från Japan har utlöst ilska i Kina och Sydkorea efter att de besökte Yasakuni-templet i Tokyo för att hedra sina fallna soldater.

Från årets minnesceremoni vid Yasukuni-templet.

Från årets minnesceremoni vid Yasukuni-templet.

På årsdagen för Japans kapitulation 1945 valde två statsråd, Yoshitaka Shindo och Keji Furuya och en rad parlamentariker att besöka Yasakunitemplet för att hedra alla som dött i strid för Japan. Statsministern Shinzo Abe besökte inte templet, men donerade istället pengar och beklagade att han inte kunde delta.

Templet ärar de 2,5 miljoner japaner som dog under andra världskriget och i andra konflikter.

Yasukuni-templet.

Yasukuni-templet.

Shinzo Abe har bland annat blivit kritiserad för att föra en långt mer nationalistisk politik än sin föregångare. Han har trappat upp retoriken gentemot grannländerna och han har väsentligt ökat försvarsbudgeten. Utöver detta ska han under sitt tal på minnesdagen i torsdags varken ha uttryckt ånger eller kommit med ursäkter för Japans militära förflutna.

”Jag kommer aldrig glömma att den fred och framgång vi har idag, är baserad på att de offrade sina värdefulla liv” – ska statsministern ha uttryckt under sitt tal.

Från ceremonin vid Yakusuni-templet 2006.

Från ceremonin vid Yakusuni-templet 2006.

Tidigare i år har bl.a. Japans utbildningsminister, Bunmei Ibuki uttalat att Japan är ett ”extremt homogent land”. För ett och ett halvt år sen uttalade sig Taro Aso, den nuvarande utrikesministern att Japan är ”en nation, en civilisation, ett språk, en kultur och en ras!”

Detta har inte gått obemärkt förbi i Sydkorea, där presidenten Park Geun Hye har uppmanat Japan att ”ta en uppgörelse med sin historia”.

Inrikesminister oshitaka Shindo (mitten) besöker templet.

Inrikesminister Yoshitaka Shindo (mitten) besöker templet.

Kinesiska myndigheter har uttalat att de är ”starkt emot och starkt fördömer” de japanska politikernas besök till templet. Förhållandet mellan japan och Kina, som redan var fyllt av konflikter, har inte förbättrats efter det ”provocerande” tempelbesöket. Länderna är redan i en konflikt om en ögrupp i Östkinesiska havet, som i Japan heter Senkaku och i Kina Diaoyu. Detta efter att Japan förra sommaren köpte ögruppen av en privat japansk ägare. Till följd av detta utlöstes det stora demonstrationer i Kina, där japanska affärer och fabriker utsattes för skadegörelse och japanska varor blev bojkottade.

Idag är ögruppen flitigt besökt av kinesiskt militärfartyg och japansk kustvakt.

Källor:
«Multicultural Japan» remains a pipe dream
Japan provoserer Kina og Sør-Korea
Japanese ministers visit war shrine


  • Publicerad:
    2013-08-17 19:09