BROTT. När räddningstjänsten var ute på en utryckning till en bostadsbrand i Uppsala under lördagsnatten möttes de av stenkastning. Detta ledde till att en person omkom i branden på grund av att insatsen blev fördröjd.

Det var under natten till lördagen som det var upploppsliknande stämning på flera olika ställen i Uppsala. Bland annat stacks flera bilar i brand, polisen utsattes för stenkastning och en polisman ska ha skadats i samband med upploppen.

Sent under söndagskvällen kom rapporter om att en person ska ha omkommit i en bostadsbrand på grund av att räddningstjänsten inte hann fram till branden i tid. Det som föranledde förseningen var att brandkåren utsattes för stenkastning på väg ut till branden.

— Det har blivit en viss fördröjning, men vi vet inte hur lång. I nuläget går det inte att svara på om mannens liv hade gått att rädda. Vi får avvakta den rättsmedicinska undersökningen, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Räddningstjänsten har nu fått i uppgift att utreda insatsen och om oroligheterna i Uppsala fördröjde räddningsarbetet.

— Vi kommer att granska den ganska noggrant. Vi gör utredningar vid alla insatser, men den här är lite speciell. Dels på grund av oroligheterna och dels för att vi upplevt en fördröjning. Dessutom var det en dödsbrand, säger Kullman.

Källa:
Stenkastning hindrade insats – en dog i brand


  • Publicerad:
    2016-07-18 07:15