En tredjedel av medborgarskapen beviljas utan styrkt identitet
INRIKES • En rapport från Riksrevisionen visar att en tredjedel av medborgarskapen som Migrationsverket delar ut ges åt personer utan styrkt identitet. Att inte veta var personen bor i Sverige eller vilket land han kommer ifrån är inget hinder heller.
I en ny rapport från Riksrevisionen avslöjar man hur det går till när Migrationsverket delar ut nya medborgarskap. Förra året beviljade man 65 591 stycken och rapporten visar att nästan 22 000 av de personerna inte kunde styrka sin identitet, vilket är ungefär en tredjedel av fallen. Detta trots att man ser det som en pålitlig metod att låta någon som säger sig vara en nära släkting bekräfta identiteten.
Den som inte kan bevisa sin identitet kan istället få dispens om en handläggare bedömer att det är ”sannolikt att identiteten är riktig”. Rapporten visar också att man godkände medborgarskap trots att Migrationsverket inte ens visste säkert var personens hemvist i Sverige var. Det benämns då som att det baseras på “osäkra uppgifter.” Det var inte heller ett hinder att den som ansökt inte ens kunde uppge vart han kom ifrån utan om handläggaren tyckte att han ”varit länge” i landet så fick han medborgarskap.
I februari uttalade sig migrationsminister Johan Forssell (M) om att så många får bli medborgare och han ställde sig frågande till om det ”verkligen är ett problem att människor” blir det.