EKONOMI Hela Europa kan drabbas av långvariga strömavbrott om det blir en kall vinter. Det säger ett av världens största energibolag.

Hela Europas energiförsörjning är sårbar inför vintern. Det råder brist på naturgas och energiföretagen lagrar inget just nu, förklarar Jeremy Weir, koncernchef på energijätten Trafigura, under en konferens.

— Vi lagrar inte för vintersäsongen. Så följaktligen är det en oroväckande realitet, att om vi får en kall vinter så kan vi få rullande elavbrott i Europa, säger han till Financial Times.

Det ryska energiföretaget Gazprom står för en betydande del av Europas gasförsörjning, och den senaste tiden har leveranserna varit snåla. Det har i sin tur lett till konflikter mellan EU-politiker och den ryska regeringen.

Enligt en del politiker har Ryssland hittat på gasbristen för att EU snabbare ska godkänna gasledningen Nordstream 2, som leder rysk gas till Europa under Östersjön. Ukraina är ett av de länder som inte vill ha gasledningen, då man själva tappar sin roll som transitland på marknaden.

Sverige är redan nu drabbat av elbrist, särskilt i södra delarna av landet.