POLITIKERFÖRAKT Planeringen av Energi- och digitaliseringsministerns valpropagandatur runt i Kalmar län på tisdagen stördes av ett bageri i Vimmerby, som offentligt klargjorde varför man inte vill träffa ministern.

I tisdags höll energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) en slags Eriksgata i Kalmar län. Men i Vimmerby fick han kalla handen av Bageri Guldkringlan, där man deklarerade att man inte vill se ministern.

— Det är bättre de gör insatser så att företagen överlever, kommenterar vd:n Joakim Hesselgård till tidningen Dagens Vimmerby.

Ministern lär oavsett haft fullt upp på sin turné i Kalmar län under tisdagen. Han besökte till exempel Södra Cell i Mönsterås, såväl HS Powdercoating som Järnforsens Plåtslageri i Målilla, avlade visit vid Åbro Bryggeri i Vimmerby och bevisade dessutom sin folklighet genom att bevista speedwaymatchen mellan Dackarna och Piraterna.

— Vi fick förfrågan om att ta emot energiministern, men tog beslut i vår styrelse om att säga nej. Istället för att han ska stå i tidningarna och berätta att allt är guld och gröna skogar är det bättre att göra något. Det är bättre att han sätter fart och gör något innan företagen går omkull, fortsätter vd:n.

På bageriet anade personalen att deras syn på energipolitiken ändå inte skulle komma fram vid den här typen av valpropagandabesök.

— Vi var rädda för att inte komma till tals och då valde vi att tacka nej. Vi var inte intresserade och ville inte genom den publiceringen i tidningarna bidra till att samla pluspoäng [till ett parti] inför ett val. Guldkringlan är helt neutralt mot alla partier, men vi tycker att den energipolitiken som bedrivits inte gagnar oss, förklarar Hesselgård, som tillägger:

— Svaret vi fick var mer eller mindre att vi hör vad ni säger. De accepterade det. Som företag har inte Guldkringlan någon politisk inriktning och det här är ingen politisk agenda från oss. Men vi tycker inte att man ska samla pluspoäng på oss som företag. Hade besöket handlat om att se hur vårt företag är, så hade han varit mer än välkommen. Vill man stå och predika en energipolitik som vi tycker är skadlig för oss, så är vi inte intresserade.

Guldkringlan uppger att företagets elkostnad på kort tid har stigit från 25 000 till 100 000 kronor i månaden.

Robert Rapakko, som är valombudsman för Socialdemokraterna i länet och var den som schemalade energi- och digitaliseringsministerns rundtur på tisdagen, menar att andra företag ivrigt stod på tur när man på ett visst bageri nu trilskades.

— Jag har bokat besöken och det stämmer att vi fick nej från ett bageri. Då hade vi några krokar ute och Åbro Bryggeri nappade först, förklarar han i Vimmerby Allehanda.

Khashayar Farmanbar har annars gjort sig känd för att själv ducka för debatter mot lokalpolitiker som är kritiska mot hans politik.