ÄVENTYR. CNN berättar att den 72 år gamle roddaren Graham Walters nu har korsat Atlanten solo i egentillverkad båt. Han startade i slutet av januari, långt innan coronaviruset hade spritts över hela världen, och nådde i veckan ön Antigua i Karibien.

Graham Walters gav sig iväg från den spanska ön Gran Canaria den 25 januari och anlände till karibiska Antigua på andra sidan Atlanten i onsdags, rapporterar CNN. Färden tog alltså 96 dagar.

Britten innehar därmed tre världsrekord: den äldste som rott över Atlanten ensam, den äldste som rott över någon ocean ensam samt den äldste som rott över samma ocean flera gånger.

Walters var 72 år och 192 dagar gammal när han nådde land efter sin strapats. Han överträffade då fransmannen Gerard Marie som var 66 år gammal när han korsade Atlanten 2015. Han tvangs dock övervinna en del svårigheter under turen.

— I början av överfarten var det så kallt, blött och eländigt att jag nästa höll på att tappa modet, men när solen väl visade sig ute på Atlanten kändes allt bara bra, berättar han för CNN.

Vädret orsakade dock vissa problem även senare under turen. Walters var vid slutet av resan tvungen att blir bogserad av kustbevakningen. Han hade då länge kämpat mot hård motvind i sitt försök att komma i hamn i Antigua och till slut insett att det inte skulle gå.

— Då jag befann mig i ett kritiskt läge, var jag tvungen att godta att om jag inte accepterar deras erbjudande kommer jag inte nå Antigua. Men nu är jag överlycklig över att ha kommit fram och det känns stort att få ett sånt fantastiskt välkomnande, förklarar Walters för CNN.

Då han befunnit sig på öppet vatten sedan den 25 januari hade han missat all information om coronapandemin. När hans fru uppdaterade honom och berättade hur pass allvarlig situationen är med så många svårt sjuka och höga dödstal blev han chockad.

— Inget liknande har inträffat under vår livstid så det har varit ganska omöjligt att föreställa sig vilken sorts värld man skulle återvända till, kommenterar han.

Walters har nu rott över Atlanten fem gånger – tre gånger solo och två gånger i tvåpersonsbåt – och nyligen rodde han från floden Themsens källa till dess utlopp.

Det här var roddarens sista oceankorsning innan han snart helt ställer undan sina åror. Han berättar stolt att han, snickare till professionen, byggde sin båt hemma i trädgården för 22 år sedan och att han sedan gav den namnet George Geary efter sin farfar, en före detta Leicesterbo och cricketspelare.

Craig Glenday, chefredaktör för Guinness rekordbok, gratulerar Walters för hans prestation och tillägger att han ”förtjänar att få erkännande för sin legendariska bragd”.

I ett uttalande förklarar han:

— Att Walters nu har slagit åldersrekordet vittnar om hans beslutsamhet och målmedvetenhet. Och det faktum att han gjort det i en båt han som byggt själv hemma i sin egen trädgård gör det hela ännu mer imponerande.


  • Publicerad:
    2020-05-01 18:45