INRIKES. Svenska skolor har inte ekonomi eller resurser att ge plats åt den ständigt ökande strömmen av så kallade ensamkommande flyktingbarn. Nu måste kommunerna börja kompromissa för att få ihop skolgången.

20111019_ensamkommande

Omkring 14 000 ensamkommande i skolålder anlände till Sverige under förra året. Den snabba ökningen ger skolorna problem både ekonomiskt och praktiskt eftersom man snabbt måste rekrytera lärare som talar främmande språk och även ge stöd åt de ensamkommande.

En ny rapport från Skolinspektionen, där man har tillfrågat ett 30-tal kommuner om läget, visar att många befarar att måttet snart är rågat och att resurserna kommer att ta slut. Därför tittar man nu på olika lösningar där man ger riktat stöd till vissa kommuner, regler som underlättar köp av tjänster kommuner emellan och specialregler för att snabbt få in lärare med rätt språkbakgrund i skolorna.

Utbildningsminister Gustav Fridolin menar att man måste börja rekrytera nyanlända lärare med språkkunskaper trots att de inte har en svensk lärarutbildning. Man har även förberett en kassa där hundratals miljoner ska betalas ut till landets skolor för att täcka alla extra kostnader.

— Då måste staten kunna ta ett större ansvar. Vi har i budgeten 300 miljoner till skolor med särskilt tuffa förutsättningar eller där man tar emot många nyanlända på kort tid. Redan nästa år är den summan fördubblad till 600 miljoner kronor, uppger Fridolin.

Källa:
Svårt ordna skola för asylsökande


  • Publicerad:
    2015-03-24 19:00