TIGGERIET. En grupp naiva svenskar i Gnosjö ville hjälpa tiggarna och göra dem till entreprenörer. Men istället för entreprenörer blev tiggarna hotfulla och krävde svenskarna på pengar.

Det blev ingen ny Ingvar Kamprad denna gång.

Det blev ingen ny Ingvar Kamprad denna gång.

En stödgrupp för tiggare i småländska Gnosjö ville hjälpa tiggarna ”upp från gatan”. Men inte nog med det. De ville även göra tiggarna till fullfjädrade entreprenörer.

Planen var dels att tiggarna skulle sälja bröd och ved i Gnosjö som skänkts till dem av ortsbefolkningen. Dels att tiggarna sen skulle ta med sig den nyvunna entreprenörsandan till sitt hemland och fortsätta där och därmed ordna försörjning även på lång sikt.

När det så var dags att resa hem igen till Rumänien skänkte de godhjärtade svenskarna pengar till tiggarna som de samlat in. Förvirringen blev dock total hos stödgruppen när tiggarna var tillbaka i Gnosjö redan efter några veckor.

— Vi blev väldigt förvånade när de kom tillbaka, säger Elinor Johansson, en av projektets initiativtagare.

Tiggarna å sin sida visade sig vara missnöjda med hjälpen de fått hittills. När de var tillbaka krävde de nämligen stödgruppen på 100 000 kronor.

— De har fått en föreställning om att de har mycket pengar att fordra men pengarna är insamlade i syfte att hjälpa till på lång sikt. Det har vi varit tydliga med hela tiden, säger Mats Johansson, en annan av projektets initiativtagare.

För att reda ut situationen har stödgruppen därefter anordnat flera träffar med Gnosjö-tiggarna och stämningen har på dessa träffar beskrivits som hotfull.

De två initiativtagarna berättar att allt detta dränerat dem på motivation till viss del men de båda är tydliga med att de kommer att fortsätta kämpa för tiggarnas väl och ve, och Elinor Johansson säger att hon inte ångrar någonting:

— Ibland kan jag känna ”åh vad har vi gett oss in på”, men samtidigt har vi upplevt så många fantastiska saker, så det var nog meningen det här.

Källa:
Konflikt när tiggare återvände till Gnosjö


  • Publicerad:
    2015-02-14 15:50