MELLANÖSTERN. Efter att irakiska kurder röstade ja till självständighet från Baghdad har Turkiets president Erdogan hotat med både militära och ekonomiska sanktioner. Han hånar också kurderna för att de viftar med israeliska flaggor och påpekade att Israel ”inte kommer att rädda” dem.

Den folkomröstning som Iraks kurder planerat angående självständighet från Baghdad och som Nordfront i söndags rapporterade om hölls planenligt under måndagen. Detta trots stora protester från framförallt de närliggande länderna Irak, Iran och Turkiet.

Resultatet visade att 72 procent av de röstberättigade valde att delta i folkomröstningen och att det bland dessa var hela 92 procent som röstade för ett självständigt irakiskt Kurdistan.

Dagen efter omröstningen gick Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ut och proklamerade att han var beredd att använda alla militära och ekonomiska sanktioner mot kurderna.

— Det är över när vi stänger oljekranarna, alla deras intäkter kommer försvinna och de kommer inte att få någon mat när våra lastbilar slutar köra till norra Irak, meddelade Erdogan i ett direktsänt tal under tisdagen.

Han fortsatte sedan med att varna för att det enda land i regionen som stöder kurdisk separatism, nämligen Israel, inte kommer att rädda dem.

— Vilka kommer erkänna er självständighet? Israel. Världen handlar inte om Israel. Ni borde veta att viftande av israeliska flaggor inte kommer att rädda er, sa Erdogan.

Den turkiske presidenten sa dessutom att Iraks kurder kommer att ”gå till historien med skammen av att ha dragit in regionen i ett etniskt och sekteristiskt krig” ifall de inte backar från sin separatistiska linje.

Förutom ovan nämnda grannländer har även USA kritiserat folkomröstningen. Utrikesminister Rex Tillerson meddelade under gårdagen att han stöder ett ”enat, federalt, demokratiskt och välmående” Irak.

Kurderna själva påpekar att folkomröstningen inte är bindande och att den snarare är till för att inleda förhandlingar med Irak, Syrien, Iran och Turkiet om en fredlig separation från dessa länder. Förhandlingar som dock inga av dessa nationer är intresserade av.

Källor:
’Israeli flags won’t save you’: Erdogan threatens Iraqi Kurds with famine over referendum
Iraqi Kurd’s independence referendum illegitimate – Tillerson


  • Publicerad:
    2017-09-30 11:15