UTRIKES. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan anklagar Soros för att söndra och slita isär länder med sina rikedomar.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan har i ett tal till lokala ämbetsmän anklagat den judiske miljardären George Soros för att hjälpa den Erdoğan-kritiske aktivisten Osman Kavala. Kavala sitter nu fängslad misstänkt för att ha försökt störta regeringen. I sitt tal gick Erdogan till angrepp mot Kavala där han anklagade honom för att ha legat bakom omfattande protester i Geziparken i Istanbul sommaren 2013.

— Det finns en person som har finansierat terroristerna i händelserna i Gezi. Nu sitter han bakom lås och bom, sade Erdogan om Kavala och fortsatte:

— Och vem backar honom? Den kände ungerske juden George Soros.

Vidare sade presidenten att Soros ”skickar människor över hela världen för att söndra och slita isär länder” samt att han använder ”sina stora rikedomar till detta ändamål”. Erdogan utmålade Kavala som Soros ”representant i Turkiet” och skällde ut aktivisten för att ”använda sina medel för att stödja de som försöker slita isär detta land”.

Erdogans ord påminner om den ungerske premiärministern Viktor Orbáns retorik. Budapest har vid flertalet tillfällen uttryckt stark motvilja mot den judiske miljardärens verksamhet samt NGO:s som är sponsrade av honom. De anklagar honom bland annat för att lägga sig i Ungerns inrikesärenden, påtvinga globalisering och välkomnande av illegala invandrare, som enligt Orbán förstör landets integritet.

Källa:
Erdogan Accuses Soros of Using His Riches to ’Divide and Tear Up Nations’


  • Publicerad:
    2018-11-22 20:55