INRIKES. En dispyt mellan Kina och Sverige har skapat problem för Ericsson. USA vill inte att Kina skall få större möjligheter till spionage i Sverige.

DN skriver att Myndigheten Post – och telestyrelsen (PST) förra året gav besked att utrustning som tillverkats av de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE inte fick lov att användas till utbyggnaden av Sveriges 5G-nät. Anledningen till Post- och Telestyrelsen ställningstagande var att Säpo och Försvarsmakten båda påpekat att Kina allt mer utökar sitt spionage mot Sverige. Därför utgör en sådan utrustning en fara för den nationella säkerheten.

LÄS ÄVEN: Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerade på Sverige.

Kinas ambassadör i Sverige meddelade elva dagar efter beslutet att detta ”kommer otvivelaktigt påverka Ericsson aktiviteter i Kina negativt.” Ericssons har 10 procent av den kinesiska 5G-marknaden och efter uttalandet började Ericssons VD Börje Ekholm att arbeta för att PST skulle ändra sitt beslut genom att börja skicka meddelanden till handelsminister Anne Hallberg. I meddelandena skriver han:

Det jag fortfarande inte förstår är hur en statlig tjänsteman kan ha ett mandat att ta ett beslut som hotar Sveriges relationer till främmande makter.

Efter att PST beslut hävts av domstol men överklagas skickar Ekholm fler sms där han ifrågasätter myndigheternas agerande och säger ”borde ni inte prata med PST?”. Detta skriver DN.

I ett av smsen som Anne Hallberg skickar till Börje Ekholm skriver hon: ”Jag försöker verkligen göra vad jag kan, Börje.”

Den 4 november skriver Ekholm till Hallberg:

Hej Anna, uppskattar det arbete ni gör men som det ser ut just nu är Sverige ett riktigt dåligt land för Ericsson. Det beslut regeringen stött singlar ut våra kinesiska konkurrenter på ett sätt inget annat EU land gjort.

Ekholm skriver sedan i SMS att de har problem att rekrytera jurister åt Huawei. ”Det är intressant att trots att vi har pratat med flera svenska juristfirmor så är det ingen som vill ta på sig att hjälpa Huawei.

Han skriver sedan ”Det är gott om fegisar dessvärre.”

Den 24 november anser Ekholm att regeringen måste agera. ”Jag tror ni måste kliva in och ta ledarskapet” skriver han till Hallberg enligt DN.

USA är en del av dispyten. DN skriver:

Nyligen gick USA:s ambassadör i Sverige Ken Howery ut i DN i anslutning till 5G-beslutet och sade att om en nära partnernation har ett osäkert nätverk kan det äventyra hemlig information från USA.

Ekholm intervjuas sedan av DN och kommenterar att hans sms skulle ses som ett hot om flytt från Sverige:

— Nej det är det inte — vår själ är i Sverige. Det är basen i Ericsson. Men om Sverige inte är committade till frihandel är det en komplikation för oss. Vi har 99 procent av omsättningen utanför Sverige.


  • Publicerad:
    2021-01-01 23:50