Erik Almqvist, tidigare ekonomisk-politisk talesman för Sverigedemokraterna och riksdagsledamot lämnar nu både sin plats i riksdagen och partiet. Detta rapporterades av SD:s pressekreterare. Almqvists efterträdare blir Anna Hagwall från Rättvik.

Erik Almqvist

Erik Almqvist

Det var efter en utekväll i Stockholm för två och ett halvt år sedan som Erik Almqvist tillsammans med partikamraterna Christian Westling och Kent Ekeroth påbörjade en diskussion med komikern Soran Ismail utanför McDonalds på Kungsgatan och kallade honom ”babbe”. Strax därefter kallade Almqvist även en kvinna för hora och började bråka med en aggressiv invandrare. När trion senare lämnade platsen stannade de upp en bit bort och plockade upp järnrör från en byggarbetsplats.

Det är med anledning av denna händelse som Erik Amqvist nu lämnar både partiet och sin riksdagsplats. Denna händelse avslöjades för Expressen med hjälp av en film som Kent Ekeroth filmat med sin mobiltelefonkamera. Almqvist själv har kommenterat avhoppet så här:

”Det här har varit ett oerhört svårt och tungt beslut för mig.

Jag inser att mitt beteende den där natten för 2,5 år sedan har skadat såväl partiet som mig som politiker. Jag tänker inte förklara bort det inträffade men det ska sägas att jag under denna tid mådde väldigt dåligt bland annat på grund av de hot och det våld som jag under en lägre tid tvingades leva med på grund av mitt politiska engagemang. Jag är en helt annan och mer harmonisk person idag och jag är väldigt stolt över min egen och partiets insats i riksdagen.

Jag vill naturligtvis inte att de hemska bilderna från den där natten skall bli det enda bestående minnet av min politiska gärning men efter noga övervägande har jag landat i att det inte är inom ramen för partipolitiken som jag bäst kan kanalisera mitt brinnande samhällsengagemang under överskådlig framtid. Jag har således, i samråd med partiet, beslutat mig för att lämna både riksdagen och partiet.

Jag vill be alla som på olika sätt drabbats av mitt uppträdande för några år sedan om ursäkt och önskar min efterträdare och partiet all lycka till i framtiden. Mina misstag förändrar inte det faktum att nationen lider av stora och akuta problem som måste få en lösning genom en ny politik.

Jag kommer behålla mitt samhällsengagemang i annan form och hoppas att jag på sikt skall kunna återupprätta en del av mitt förlorade anseende och förtroende. Ambitionerna att förbättra Sverige ligger fast, jag tar nu ett steg åt sidan, kavlar upp ärmarna och börjar om igen.”

Källa:
Pressmeddelande från SD: Almqvist lämnar riksdagen


  • Publicerad:
    2013-01-01 18:51