TREDJE VÄRLDSKRIGET EU följer USA:s exempel när man man nu går ut med hot om konsekvenser ifall Kina väljer att fullfölja sina förmodade intentioner om vapenleverans till Ryssland.

EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell förmedlade under måndagen unionens ”starka oro” för att Kina ”står i begrepp att leverera vapen till Ryssland”. Uttalandet kom i kölvattnet av liknande anklagelser förra veckan från USA:s utrikesminister Antony Blinken, som hävdade att Kina förbereder sig för att ”skicka dödlig hjälp till Rysslands styrkor”. Borrell utfärdade även en varning för konsekvenser om Kina väljer att fullfölja sina av USA och EU förmodade intentioner om vapenleverans. Under sitt tal vid EU:s utrikesminister-möte i Bryssel, berättade utrikeschefen att han under dagen personligen klargjort för det kinesiska utrikesministeriets talesperson Wang Wenbin att Kina gör klokast i att avstå från vapenleveranser till Ryssland. Diplomaten tillade:

… Jag uttryckte inte bara vår oro, utan klargjorde det faktum att för oss utgör detta en röd linje i vårt förhållande.

Enligt utrikeschefen försäkrade Wang honom att Kina inte har några planer på att göra några sådana leveranser, vilket Borrell ska ha bemött med kommentaren att EU ”kommer att vara på sin vakt”.

Följer USA:s exempel

Under helgen förklarade USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield, i ordalag liknande dem som Borrell använde på måndagen, att ”allt dödligt stöd från Peking till Moskva” i den pågående militära konflikten i Ukraina skulle ”passera Washingtons röda linje”. Utrikesminister Blinken kommenterade att ett sådant drag skulle få ”allvarliga konsekvenser” för relationerna mellan USA och Kina. USA:s president Joe Biden gick i sammanhanget ut med ett direkt hot om nya sanktioner mot Kina om landet väljer att förse Ryssland med vapen.

Kinas utrikesministerium har besvarat anklagelserna och hoten från USA genom att uppmana Amerika att ”på allvar reflektera” över sin egen roll i konflikten mellan Ryssland och Ukraina.”Det är USA, inte Kina, som har spritt vapen på slagfältet”, sade Wang Wenbin på måndagen. Han tillade:

USA kan inte diktera för Kina vad vi ska göra. Vi kommer i våra relationer med Ryssland aldrig vika för USA:s fingerpekande, påtryckningar eller tvång.

Kina har upprepade gånger betonat att när det kommer till Ukrainakonflikten så står de ”på fredens och dialogens sida” och att de efterlyser samtal mellan Moskva och Kiev. Samtidigt har man anklagat USA och Nato för att elda på konflikten.