EU EU-parlamentet röstade i onsdags om att införa ett förbud mot att orden ”korv” och ”burgare” används till vegetariska produkter. Förslaget gick igenom, men de svenska parlamentarikerna anser att det hela är ”trams”.

Under onsdagen röstade EU-parlamentet nej till att orden ”vegokorv” och ”vegoburgare” ska få användas när det är frågan om burgare och korvar som inte är gjorda av kött. En majoritet av parlamentet röstade för förbudet med 355 röster för och 247 röster emot det.

Detta gladde den franska ”högerledamoten” Céline Imart som ville ha en omröstning om det hela som ett led i arbetet med nya regler för att underlätta för Europas bönder, rapporterar Dagens industri .

— Låt oss kalla en spade för en spade, sade hon till nyhetsbyrån AFP inför omröstningen.

Svenska parlamentariker kritiska

De svenska ledamöterna var dock inte lika positiva till förbudet och sa att det var ”politiskt trams” och ”EU när det är som allra sämst”. En av de som dömde ut förbudet var den socialdemokratiska ledamoten Heléne Fritzon.

— Pinsamt. EU har mycket viktigare saker att ägna sig åt. Jag är övertygad om att alla vet skillnaden på en morotsbiff och en köttbiff, säger hon.

En annan som yttrade sig var centerpartisten Emma Wiesner:

— Det här är så urbota dumt. Man har låtit franska regeringen, franska bönder och köttindustrin diktera villkoren. Dumt.

Dick Erixon, som är EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna och tillhör partigruppen Europeiska konservativa och reformister, kallade förslaget ”löjligt” och menar att det finns viktigare saker att göra.

— Kött är kött och kyckling är kyckling och kalkon är kalkon, så vi kommer att rösta för det förslaget. Men vi kommer inte att rösta för att förbjuda att det kallas sojakorv eller vegoschnitzel, säger han till SVT .

Köttindustrin delvis positiv

Frankrike har tidigare försökt införa liknande förbud på hemmaplan och i fjol fick man nej av EU-domstolen när saken hade dragits vidare dit. Däremot välkomnar delar av köttindustrin förslaget, till exempel att specifika köttdetaljer som skinka och filé, används för animaliskt kött.

— Vi tycker att det är rimligt att man reserverar sådana begrepp som är kopplade till delar av ett slaktat djur till kött. Det är logiskt, säger Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och Charkföretagen.

Men han menar också att förslaget har gått för långt eftersom ord som korv och burgare snarare beskriver en form än ett innehåll.

Förhandlingar mellan EU-länderna måste dock ske innan det kan bli verklighet.