EU godkänner insektspulver i livsmedel
MAT • EU-kommissionen har gett grönt ljus för användning av pulveriserade gula mjölmaskar i en rad livsmedel. Detta öppnar för att upp till 4 procent av maten snart kan innehålla insektsmjöl.
EU-kommissionen har godkänt användningen av UV-behandlat pulver från gula mjölmaskar som ingrediens i livsmedel. Beslutet fattades den 10 februari 2025 och möjliggör att upp till 4 procent av vissa livsmedel kan innehålla mjölmaskpulver. Detta inkluderar produkter såsom bröd, kakor, pasta, ost samt frukt- och grönsakskompotter. Godkännandet är en del av EU:s strategi för att främja ”hållbara livsmedelskällor med låg klimatpåverkan”, rapporterar NRK.
Även om EU har gett grönt ljus måste beslutet först införlivas i EES-avtalet innan det kan genomföras i Norge. Enligt Mattilsynet kommer detta att ske genom införande i föreskriften om nya livsmedel. Norska dagligvarukedjor som Norgesgruppen, Coop och Rema 1000 har för närvarande inga produkter med insektsbaserade ingredienser men följer utvecklingen noga.
— I dagsläget har vi inga egna varumärken som innehåller mjölmaskpulver eller andra insektsbaserade ingredienser. Samtidigt förutspås detta bli en del av framtidens mat, säger Henrik Bucher Holm, direktör för egna varumärken på Rema 1000.
Mattilsynet uppger att produkter med mjölmaskpulver måste märkas tydligt, både för att informera konsumenterna och för att skydda allergiker.
— Personer som är allergiska mot dammkvalster eller kräftdjur kan få en allergisk korsreaktion vid konsumtion av mjölmaskpulver, betonar Svanhild Vaskinn, seniorrådgivare på Mattilsynet.
Godkännandet har skapat debatt bland norska konsumenter. Medan vissa ser insektsbaserad mat som ett steg mot en mer ”hållbar framtid”, uttrycker andra stark skepsis.
— Jag blir illamående av att tänka på att det ska vara insekter i mitt bröd, säger Vilde Varfjell till NRK.
Ursprungligen publicerad på Frihetskamp.