EU. Den tidigare tyska försvarsministern Ursula von der Leyen har valts till ny ordförande för EU-kommissionen.

Ursula von der Leyen, som sedan 2013 har varit Tysklands försvarsminister i Angela Merkels regering, kan nu sägas ha valts till ny ordförande för EU-kommissionen av den privata Bilderberggruppen. Vid den formella men hemliga omröstningen i EU-parlamentet i tisdags blev stödet tillräckligt starkt för att hon skulle kunna väljas.

Det krävdes 374 röster för att hon skulle bli vald. Hon fick 383 av ledamöternas röster. 350 röstade emot, blankt eller lade ned sina röster.

Att von der Leyen även valdes i den formella omröstningen berodde på att parlamentets socialdemokratiska grupp gav henne sitt stöd, inklusive de fem svenska socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Erik Bergkvist, Johan Danielsson, Heléne Fritzon, Jytte Guteland och Evin Incir.

Sveriges statsminister Stefan Löfvén kommenterade valet på Twitter med att skriva:

Det var på tiden vi fick en kvinna på den här viktiga posten.

Ursula von der Leyen har i egenskap av försvarsminister varit flitig deltagare på Bilderbergmötena, och hon var med även på årets möte. Det har varit ett tydligt mönster att ledare för tunga nationella och internationella poster inte har tilldelats sina höga positioner innan de har medverkat på möten på den privata Bilderberggruppen eller dess relaterade organisationer Trilaterala kommissionen, Council of Foreign Relations och World Economic Forum (tidigare European Management Forum).

Tunga aktörer från Sverige som varit på Bilderbergmöten innan ”folket” har valt dem till ledare inkluderar Olof Palme, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

På väg till årets Bilderbergmöte konfronterades moderatledaren Ulf Kristensson av den amerikanske journalisten Luke Radkowski.

— Jag tycker att det är uppenbart att du blivit tillsagd att inte säga något. Och det innebär att du arbetar för och tjänar Bilderberggruppen och inte den allmänhet som du förmodas representera, sade Radkowski till Kristersson.

— Välkommen till verkligheten, svarade Kristersson.

År 2016 sade Ursula Von der Leyen att det är dags för Europa att gå vidare mot en europeisk försvarsunion, ett ”försvars-Schengen”.

— Det är vad amerikanerna råder oss att göra, sade hon då och skickade ett dokument om ambitionen till Europeiska unionens utrikestjänst.

Källor:
Ursula von der Leyen får EU:s tyngsta post
Bilderberg Meeting 2019


  • Publicerad:
    2019-07-19 12:10