Eurokrisen har ännu inte lösts. Micael Kallin skrev tidigare idag på DN följande:

”På måndagen ökade oron för eurosamarbetets framtid. Börserna sjönk kraftigt i hela Europa. Och euroområdets krispolitik är inte bara smärtsam utan också kostsam. Priset för en euro som har stora problem är minskad tillväxt och högre arbetslöshet.”

Men EU-politikernas svek går längre än att man upprätthåller en ickefungerande valuta och låter Europas folk betala priset i form stegrande arbetslöshet. För att få fram en hållbar euro beslutade EU-politikerna förra månaden nämligen om en ny ”färdplan”. Denna färdplan kan tillsammans med ännu ej tagna beslut leda fram till ett ”Europas förenta stater”.

Färdplanen, som är mer omfattande än vad politikerna tidigare velat erkänna, innehåller ”en bankunion, en fiskal och ekonomisk-politisk union, samt en demokratisk union”, rapporterar DNRobert Bergqvist, chefekonom på SEB, säger till DN:

”Dokumentet är skrivet på ett sätt som om det handlar om att stadga upp valutasamarbetet, men i praktiken handlar det om att helt enkelt ta steg mot en politisk union och ett federalt Europa.”

Bergqvist får medhåll av Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, som även tillägger att besluten som EU-politikerna tar ligger bortom folkens kontroll:

”Jag tror inte att folk förstår hur stor utmaningen är. De senaste åren har de svåra besluten tagits bakom lyckta dörrar och det är svårt att se hur den här utvecklingen kommer att förverkligas genom en demokratisk process, men frågan är då hur uthålliga besluten blir i längden.”


  • Publicerad:
    2012-07-24 20:32