EUROPA. I fredags stod det klart att det brittiska folket röstat för att bli befriade från medlemskapet i EU. Nu försöker unionen se till att det inte blir en dominoeffekt där fler länder också försöker bryta sig loss, detta genom att se till att Storbritannien inte får några privilegier alls i och med sitt utträde. Samtidigt lämnar EU-toppen Jonathan Hill sin post.

eu

Europeiska kommissionens ordförande, Jean Claude Juncker, säger sig vara ledsen över att britterna röstat för en skilsmässa från EU, men att de nu måste lämna unionen så snart som möjligt. Samtidigt deklarerar den brittiske EU-kommissionären Jonathan Hill att han lämnar sin post.

— Det som gjorts kan inte göras ogjort, säger Hill som varit ansvarig för finans och kapital. Han menar därmed att han inte kan sitta kvar under rådande omständigheter.

Efter Brexit ser flera medlemsländer sin chans att komma loss från unionen, bland dessa länder nämns Frankrike, Österrike, Finland, Danmark, Nederländerna och Ungern. Nigel Farage, som är ledare för UKIP och drivande för Brexit, nämnde under sitt segertal även Sverige som ett av de länder som kan komma att lämna unionen i framtiden.

Trycket mot Bryssel och dess oförmåga att leda unionen ökar. Flera medlemsländer börjar tappa sitt tålamod och missnöjet växer. Det riktas hård kritik från flera håll mot hur EU styrs och att det krävs reformering av unionen.

– Slutsatsen är uppenbar. Vi behöver ett nytt fördrag för Europa, säger Jaroslaw Kaczynski som är ledare för Polens socialkonservativa parti PiS.

Redan innan Brexit blev ett faktum ska den tyske finansministern Wolfgang Schäuble fått i uppdrag att ta fram hemliga dokument med syfte att försöka stoppa andra länder från att lämna EU. För att motverka en dominoeffekt där fler länder låter folket säga sitt, kommer unionens ledare se till att Storbritannien inte åtnjuter några som helst privilegier i och med utträdet ur EU. De vill inte låta britterna ”plocka russinen ur kakan” genom att ge dem tillträde till unionens inre marknad exempelvis.

– Jag tror bestämt att de här länderna kan göra det tydligt att vi inte tänker låta någon ta Europa ifrån oss, säger Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

Boris Johnsson, en av Brexits frontfigurer, låter dock meddela att britterna även i framtiden kommer kunna resa fritt inom EU och att Storbritannien ska ha tillgång till EU:s inre marknad. Vidare skriver han i tidningen The Telegraph att:

”Det har sagts att de som röstade för att lämna EU i huvudsak drevs av oro kring invandringen. Jag tror inte att det var fallet. Efter att ha mött tusentals människor under kampanjens gång, kan jag försäkra er om att den främsta frågan handlade om kontroll – en känsla av att den brittiska demokratin hade underminerats av EU-systemet, och att vi skulle återföra till folket denna vitala maktfaktor: Att i val kasta ut deras härskare och välja nya”, skriver Johnson.

Ledarna inom EU säger dock att de ska ta till med krafttag för att inte låta fler länder bryta sig loss från unionen. De vill inte att EU-kritiker ska lyckas få igång en kedjereaktion, utan de kommer med alla medel försöka hålla ihop unionen.

– Vad som inte dödar dig gör dig starkare, säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk samtidigt som han kräver en snabb skilsmässa från Storbritannien.

Källor:

Här är Tysklands hemliga Brexit-plan
Boris Johnson: Storbritannien kommer alltid vara en del av Europa
Tyskland: Fem länder till kan lämna EU


  • Publicerad:
    2016-06-27 15:55