Perversa och verklighetsfrånvända filmer där nationalsocialism sammankopplas med mord, tortyr, sexslaveri och liknande är ingenting ovanligt för Hollywood och resten av den judiska underhållningsindustrin. Till Sverige kom denna sorts filmer via filmatiseringarna av Stieg Larssons böcker. Senaste filmen med sådana teman är Europa Blues.

Europa Blues spelades in 2011, släpptes på DVD i mars 2012 och kommer att visas i SVT hösten 2012.  Filmen är baserad på kriminalromanen med samma namn. Boken är i sin tur författad av Jan Arnald under pseudonymen Arne Dahl. Arnald är litteraturkritiker på Bonnier-tidningen Dagens Nyheter.

Handling
En gammal judisk man vid namn Scheinkman, som är en överlevare från ”förintelsen”, blir brutalt mördad på en judisk kyrkogård. Polisen misstänker ett rasistgäng men upptäcker att det ligger något annat bakom det. Mordet knyts ihop med två andra fall, försvinnandet av sex ryska kvinnor från en flyktinganläggning och den döda kroppen av en man upphittad på Skansen. 

Filmen arbetar med att förmedla en demoniserad bild av nationella. I en scen används bl.a. nationalsången som en metod för att ingjuta skräck i invandrare genom att ett gäng vardagliga unga svenska män sjunger sången (samtidigt som en i gänget knäpper upp skjortan och visar hakkorset han har tatuerat på bröstet). Efter att ha utsatt invandrare för ondskan av ”Du gamla – du fria” drar gänget vidare och skändar judiska gravar på den kyrkogård där Scheinkman senare blir mördad. Detta leder till att polisen tar in och förhör en av männen ur gänget. 

Angrepp på Motståndsrörelsen?
Förutom att den rasistiske gärningsmannen utmålas som korkad gör poliserna narr av en tatuering som denne har, ett lejon med armborst. En symbol som förknippas med Svenska motståndsrörelsen. Poliserna påstår att lejonet med armborstet är en av judarnas äldsta symboler, underförstått att det är judarna som har fört in symbolen i Europa. Även här tycks inspirationen ha hämtats från Stieg Larsson. Det var nämligen Larsson som lanserade denna teori under sin tid på stiftelsen Expo. Teorin är för övrigt falsk, något som Nordfront kommer att återkomma till.

Sexslavar, nazistprofessorer och experiment
Filmen spinner även vidare på organiserad brottslighet. Maffian har i filmen slaktat kvinnor för att de flytt från prostitutionen. Den döde mannen på Skansen visar sig vara deras hallick och mordet på Scheinkman är deras verk. Maffians gudfader visar sig vara en gammal nazistprofessor som arbetade på ett ”forskningscenter för smärta” där man utförde hemska experiment på judar. Scheinkman är egentligen också en professor som har arbetat på forskningscentret men som har stulit en judes identitet. Filmen utvecklar sig till en överdriven massa av osannolika omständigheter.

Efter tre timmar av propaganda som kretsar kring ”nazister” som urinerar på gravstenar, judaslejon, sexslavar, tortyr och experiment kan vi konstatera att filmen Europa Blues skrivits varken av eller för friska människor. Nordfront ger filmen bottenbetyget fem davidsstjärnor av fem möjliga.


  • Publicerad:
    2012-08-12 21:03