Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Nils Mouiznieks, ska besöka Aten för att undersöka anklagelser riktade mot det nationella partiet Gyllene gryning och dess påstådda samarbete med den grekiska polisen.

Det sägs att hälften av den grekiska polisstyrkan röstade på Gyllene gryning under senaste valet. Enligt Human Right Watch ignorerar den grekiska polisen attacker på invandrare, men man har inte lyckats presentera några hållbara bevis för att detta skulle ha något samröre med Gyllene gryning. En rapport från Human Right Watch har emellertid fått Europarådets kommissarie Nils Mouiznieks att bege sig till Aten.

”Vi har fått information om att den grekiska polisen inte gör sitt jobb när det gäller rasistiska brott. Vi måste grundligt undersöka kopplingarna mellan Gyllene gryning och polisen”, uttalade Nils Mouiznieks. Att EU:s kommissarie i själva verket följer en politisk agenda framgår av uttalandet om att Gyllene gryning är ”mer öppna för extremism och nazi-värderingar än något annat parti i Europa”.

Gyllene gryning säger att man inte har något att göra med attackerna mot invandrare men att man inte tänker ta avstånd från våld mot invandrare.


  • Publicerad:
    2012-07-15 23:55