JUDISK MAKT. Den judiska lobbygruppen European Jew Association gratulerade Orbán till segern i söndagens ungerska val. Lobbyisterna förväntar sig fortsatt stöd från Orbán för judiska rättigheter och för staten Israel.

Den ungerska presidenten Viktor Orbán och hans parti Fidesz vann en jordskredsseger i söndagens ungerska val och Orbán sätter sig därmed i rollen som premiärminister för en tredje ämbetsperiod. Lobbyorganisationen Europiska judiska associationen (EJA) med säte i maktens korridorer i Bryssel, men med tentakler som sträcker sig över hela Europa, gratulerade i veckan Orbán till valsegern.

I ett brev till Orbán skriver EJA:s grundare och ordförande, juden Menachem Margolin, att han vill försäkra sig om att Orbán kommer att ”fortsätta försvara och upprätthålla den ungerska judendomen under sin kommande mandatperiod”, och att han kommer att ”fortsätta att uttrycka sitt stöd, diplomatiskt och politiskt, för staten Israel.” I juli 2017 deklarerade Viktor Orbán ”nolltolerans” mot ”antisemitism”.

Orbáns parti Fidesz fick i söndagens val egen majoritet, efter ett rekordhögt valdeltagande på strax över 70 procent. Detta ligger också i linje med opinionsundersökningarna som presenterades före valet. Den egna majoriteten kan dock ha underlättats av att många röster från röstberättigade exilungrare inte nådde fram till rösträkningen i tid.

En stor del av stödet till Orbán beror på hans hårda motstånd mot främlingsinvandring från Afrika och Mellanöstern, något som judiska lobbyorganisationer kämpar hårt för skall genomföras i hela den vita världen. Fidesz sätter dock inga restriktioner på judars rörlighet, vilka också är välkomna att flytta till Ungern.

Rabbi Margolin tilltalar i sitt brev Orbán i berömmande ordalag.

”Ni har på världsscenen varit en ståndaktig anhängare av Israel, nyligen i motvind mot EU, och erkänt Jerusalem som Israels huvudstad…så länge Ni fortsätter att visa den rätta vägen framåt när det gäller att försvara och upprätthålla judiska rättigheter, kommer Ni att fortsätta att erhålla vårt stöd”, skriver Rabbi Margolin i sitt brev till Orbán.

”Under Er föregående mandatperiod blev Era fasta försäkringar och åtaganden att skydda ungerska Judar och deras arv varmt välkomna, och de utgjorde en fästpunkt för oss i dessa politiskt turbulenta tider”, tillade Margolin.

”Med stor makt följer ett stort ansvar, som man brukar säga. Vi tror på allvar att Er tidigare positiva och omfamnande hållning till Era judiska medborgare kommer att fortsätta under Er nya mandatperiod och i hela Er regering”, avslutar Margolin sitt brev till Viktor Orbán.

Källa:
European Jewish group congratulates Viktor Orban for his reelection, asks him to continue defending Jewish rights and supporting Israel


  • Publicerad:
    2018-04-13 06:00