EKONOMI. Tyskland, Frankrike och Italien ska samarbeta med en kinesisk storbank när det gäller internationella infrastrukturprojekt. Samarbetet ses som en konkurrent till den USA-kontrollerande världsbanken.

I tisdags gjordes ett uttalande av de tre Europeiska länderna Tyskland, Frankrike och Italien att de tänker samarbeta med Kinas nya bank Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Deras intuition är att gå in som medgrundare i AIIB.

Beskedet om att de tre länderna ska samarbeta med AIIB kommer efter att Storbritannien förra veckan beslutade att gå med i samarbetet som den första västerländska medgrundaren av AIIB.

AIIB kommer att inrikta sig på globala infrastrukturprojekt och kommer på så vis att bli en konkurrent till den USA-kontrollerade världsbanken. I Washington har man reagerat negativt till det brittiska medlemskapet.

Internationella infrastrukturprojekt domineras just nu av världsbanken och den Internationella valutafonden (IMF). Experter tror därför att AIIB kan vara en viktig aktör för konkurrensen.

Länder som också förväntas gå med i samarbetet är Sydkorea, Schweiz och Luxemburg.

Källa:
France, Germany, Italy to join China-led $50bn infrastructure bank


  • Publicerad:
    2015-03-18 20:25