1984. Idag röstade Europaparlamentet mot internets frihet. Resultatet blev en succé för överstaten.

Idag röstade Europaparlamentet om internets frihet. ”Resultatet blev värre än vad man kunde föreställa sig. Inte bara passerade både det som kallats “länkskatt” och “internetfilter”, det smögs också in ett förbud för privatpersoner om att filma sportevenemang. Allt inför stående ovationer, till burop mot de kritiker som försvarade internet. Jag är chockad”, skriver Emanuel Karlsten i en krönika för Breakit.

Karlsten har varit en av mycket få journalister som intresserat sig för EU:s samtida upphovsrättsreformer. Dessa, tillsammans med utökade ”personskyddslagar”, kända under förkortningen GDPR, syftar till att stärka greppet om informationsflödet på internet.

Han skriver vidare:

Så när förslaget till Copyrightdirektiv till slut röstades igenom, med bara kosmetiska förändringar, ställde sig ledamöterna upp i parlamentet och applåderade. När en ledamot försökte protestera, säga att detta var ett fruktansvärt slag mot internets frihet, buades han ut. Säkert till viss del för att ledamoten — åter en gång — brutit mot ordningsreglerna. Men det kändes symboliskt. Ett jubel för internetbegränsning, och buande för dess försvarare.


Karlsten skriver vidare att fler censuråtgärder är att vänta:

Allt detta händer samma dag som EU-kommissionens ordförande lägger fram ytterligare ett förslag som förlitar sig på ett internetfilter. Nu är det inte bara upphovsrättsskyddat material som ska fastna i filtret, utan också terrorpropaganda. Sajter föreslås att inom 24 timmar ta bort sådana publiceringar. Hur ska det gå till? Det är omöjligt utan ett filter. Utan ett finkornigt filter, som tar bort det mest som kan likna terrorpropaganda – för att sajten ska slippa ans

Läs hela krönikan på Breakit.


  • Publicerad:
    2018-09-13 09:00