EU:s utrikesboss om ”västligt handels-inbördeskrig”
HANDEL • Peking blir enligt Kallas den enda vinnaren i en hotande tullkonflikt mellan Washington och Bryssel, vilka båda, i hennes scenario skulle kunna ådra sig irreparabla skador och riskera förlora sin dominans på världsmarknaden.
EU:s utrikespolitiska chef Kaja Kallas varnade i ett uttalande på måndagen för att ett handelskrig mellan USA och EU skulle vara till stor skada för båda sidor, och hon fastslog att endast Kina i slutändan skulle gynnas av en sådan utveckling.
USA:s president Donald Trump har på senare tid upprepade gånger anklagat EU för ”orättvisa handelsmetoder”. Efter att förra veckan ha tillkännagivit omfattande tullar på Mexiko, Kanada och Kina , indikerade han på söndagen att samma sak ”definitivt kommer att hända med EU,” och hävdade att ”unionen verkligen har utnyttjat USA”.
Det var inför ett informellt möte med EU-ledare i Bryssel som Kallas besvarade Trumps varningar genom att betona att det handelskrig han förordar inte skulle gynna någon sida.
— Det finns inga vinnare i ett sådant handelskrig, betonade hon och påpekade att USA och EU är ”väldigt sammankopplade” och behöver varandra. Hon varnade för att införandet av tullar skulle öka kostnaderna, vilket inte skulle vara bra för folket.
— Om USA startar handelskriget, då är det Kina som står vid sidan och skrattar, tillade hon.
Andra europeiska ledare har sedan dess instämt i Kallas oro. Medan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har uppmanat till ”diplomatiskt engagemang” och betonat att ”EU förvisso kan reagera på tullpolitik” även om ”samarbete bör prioriteras” har franska tjänstemän varnat för att eskalerande tullar kan leda till ”en spiral av vedergällningsåtgärder”.
Frankrikes centralbankschef François Villeroy de Galhau har uttalat att ”alla förlorar i denna typ av protektionistiskt handelskrig.”
Trump har å sin sida framhållit det faktum att EU konsekvent exporterar betydligt fler varor till USA än vad man importerar därifrån.
— De tar inte våra bilar, de tar inte våra jordbruksprodukter. De tar nästan ingenting, medan vi tar allt från dem, sa han vid en presskonferens i veckan, där han medgav att införandet av dessa tullar ”skulle innebära en del smärta även för amerikaner”, men insisterade på att ”det vore värt det priset.”