NORDFRONT. Nordfront har varit i kontakt med Anders Rydberg, en av våra journalister som greps i fredags utanför Expressens redaktion och släpptes igår.

Anders Rydberg talar i Nyköping 2014.

Anders Rydberg talar i Nyköping 2014.

I fredags begav sig tre Nordfront-medarbetare till Expressens redaktion för att försöka intervjua David Baas eller andra journalister som är inblandade i hets- och uthängningskampanjen som Expressen driver mot Motståndsrörelsen. Detta då vi anser att de som hetsar sverigedemokrater till att ta livet av sig och hänger ut oppositionella kvinnor med namn och bild – så att vissa av de uthängda förlorar sina jobb – samtidigt som de tar till lögner för att dölja identiteterna på afrikanska gruppvåldtäktsmän har ett och annat att förklara för allmänheten.

Att stå till svars för sitt agerande ville dock inte Expressen utan istället verkar det som att den tredje statsmakten bussade polisen på Nordfronts utsända som greps på plats. Expressen, Expo och stora delar av den svenskfientliga massmedian har efter detta högljutt beklagat sig och menat att Motståndsrörelsen och Nordfront hotat Expressen och liknat det hela med terrordådet i Danmark.

Nordfront har varit i kontakt med Anders Rydberg, en av dem som var på plats och greps i fredags för att höra vad som hände. Rydberg är bland annat gruppchef inom Motståndsrörelsen och aktiv inom organisationens mediagrupp (MotståndsMedia) där han filmar och redigerar filmer som publiceras här på Nordfront.

Hej och välkommen ut! Är allt bra med dig och de andra som greps?

Tackar! Jodå, vi mår bra.

Kan du berätta för våra läsare vad planen var i fredags?

Vårt syfte med besöket var att granska och ställa de journalister som granskat oss och som hänger ut oskyldiga kvinnor mot väggen.

Hur hade ni tänkt granska Expressens journalister?

Konfrontera dem, hänga ut deras adresser och så vidare. Alltså samma saker som de gjort mot bland annat privatpersoner som kritiserat massinvandringen.

Vad menar du med ”konfrontera” och hur hade ni tänkt dokumentera det?

Vi tänkte ställa frågor och spela in svaren på diktafon och filma om möjligt, de här journalisterna på Expressen är ju inte speciellt lättillgängliga så situationen får avgöra tillvägagångssättet.

Vad hände när ni kom fram till Expressens redaktion då?

Vi fick batteritorsk på bilen och var tvungna att köpa ett nytt. Så vi tog oss ingenstans och bilen stod dumt till så vi vaktade bilen i väntan på batteriet. Efter ett tag så märkte vi att både ryska ambassaden och Expressens medarbetare spanade på oss men vi kunde inte ta oss därifrån.

Hur långt från redaktionen stod ni parkerade och vad hände sedan?

Cirka 80 meter från ingången. Efter någon timme så dök en polisbuss upp och frågade vad som hände och jag förklarade att bilen var trasig. Vid det här laget hade en kamrat kommit för att hjälpa oss och polisen sökte igenom våra två bilar som nu var på plats. De hittade tre knivar i bilarna och jag blev misstänkt för brott mot knivlagen. Efter att detta var avklarat så sa polismannen att vi snart skulle få ge oss av men då dök det upp en patrull till och ganska snart ytterligare en. De poliserna var inte lika förstående som den första utan de ville att vi skulle gripas men hittade först ingen anledning och efter någon timme så dök det upp en till bil med någon höjdare. Jag frågade vem det var och han var yttre befälskommisarie eller som de andra poliserna sa: ”chefernas chef”. Han beslutade att vi skulle tas med på förhör.

Betedde ni er hotfullt eller varför dök polisen upp från början?

Nej, det gjorde vi inte och vi är inte misstänkta för det heller utan brottsbeskrivningen var att vi genom ”klädsel och rörelsemönster gjort oss skyldiga till olaga hot mot grupp”. Detta trots att vi inte hade några som helst nationella attribut på oss. Det som gjorde att vi blev anhållna var knivarna i bilen som enligt polisen betydde att vi skulle attackera journalister på Expressen. Brottsrubriceringen var förberedelse till grov misshandel.

Andra medier har rapporterat att polisinsatsen var omfattande. Var det mycket poliser på plats?

Ja, till slut så var det väl sju eller åtta bilar där. Men tre av bilarna kom bara för att skjutsa oss till stationen.

Vad hände efter att ni blev gripna?

Vi blev ju aldrig gripna utan medtagna till förhör och efter åtta timmar så blev vi anhållna direkt.

Hur många förhör hölls och vad sa polisen under förhören?

Polisen höll två riktiga förhör med mig och de frågade om allt möjligt men jag sa bara att bilen gått sönder och att vi var där för att granska de som granskar oss, resten av frågorna svarade jag ”inga kommentarer” på så förhören var inte speciellt långa.

När släpptes ni?

Klockan fem på söndag eftermiddag, efter drygt två dygn.

Var det någon som tyckte det var jobbigt att sitta anhållen?

Nä, det tror jag inte men jag kan ju bara svara för mig själv och jag hade inga som helst problem med det.

Stämmer det att polisen både beslagtagit kameror och bilar av er?

Ja det stämmer. Polisen har beslagtagit en filmkamera, en systemkamera (fullformat), en diktafon Zoom H1 och två bilar utöver knivarna som jag tidigare nämnt. De tog också våra mobiltelefoner.

Stämmer det att polisen också gjorde husrannsakningar hemma hos er under tiden ni var anhållna?

Ja, men inte hos mig. Polisen hittade inte min riktiga adress sa de.

Vad säger advokaterna om fallet?

Min advokat sa att om jag blir dömd för någonting efter den här händelsen så skulle jag byta ut honom direkt.

Kommer det här tilltaget hindra oss från att granska Expressen tror du? Har ni gett upp?

Absolut inte, vi fortsätter att granska och jag hade tid att utforma nya planer under tiden i fångenskap.

Nordfront tackar Anders Rydberg för intervjun och för det fortsatta arbetet med att granska Expressen.


  • Publicerad:
    2015-02-16 14:35