KÄRRTORP. En rättsexpert som intervjuats av Expressen sågar Kärrtorp-domen.

kommentarer_ett_minfalt

Jack Ågren, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, har intervjuats av Expressen angående Kärrtorp-domen som förkunnades tidigare idag.

Ågren kritiserar bland annat domarna mot Emil Hagberg och Joakim Blixt Eriksson.

Angående Hagbergs dom, som Ågren anser är för hög, säger han:

— Här skriver tingsrätten att det bör beaktas att han återfallit i brott. Straffvärdet ska dock inte per automatik påverkas av att man återfallit i brott och det anser jag att tingsrätten borde ha motiverat tydligare.

När det gäller Blixt Erikssons dom menar Ågren att det är uppseendeväckande att han dömts trots att han endast filmade på plats i Kärrtorp och inte brukade något som helst våld vad åklagaren kunnat bevisa.

— Är det något man verkligen hade velat få förtydligat så är det detta, säger Ågren och fortsätter:

— Tingsrätten menar att han inte aktivt har tagit avstånd från gruppens deltagande och därigenom sympatiserat med folksamlingen. Det är riktigt hårt, och det är frågan om det rentav är fel. Om hovrätten prövar målet bör nog tydliggöras vad vederbörande verkligen gjort som motiverar sex månaders fängelse.

Ågren säger att även om våldsamt upplopp inte alltid leder till fängelsedomar så är det inte alltför uppseendeväckande då våldsamt upplopp kan klassas som ett artbrott.

— Högsta domstolen har tidigare ansett att våldsamt upplopp är ett artbrott. Man kan säga att domstolen håller med åklagaren i sin argumentation om detta, säger han.

Källa:
Rättsexperten: Därför döms de till fängelse


  • Publicerad:
    2014-03-26 17:30