NATIONALISM. I söndags meddelade Svenskarnas parti att de lägger ner. Sedan dess har så kallade experter försökt att analysera varför partiet läggs ner och vad som kommer hända härnäst.

Anders Bergman är en av de som uttalade sig både i Metro och Aftonbladet och han verkar vilja ta över historiestudenten Henrik Arnstads roll som pinsamt korkad ”expert” på nationalism. I Metro säger ”experten” Bergman att han är förvånad över att Svenskarnas parti lades ner, men att anledningen till att partiet las ner är att partiledningen – som består av flera personer som varit aktiva nationalister eller nationalsocialister sedan 1990-talet – var ”naiv”.

— Jag tror inte att partiledningen riktigt förstår vad det handlar om. Jag tycker att de verkar ganska naiva. Det är en sak att sitta här uppe och prata om fascism, men om man umgås med Roberto Fiore vars kompisar har mördat människor, skjutit ner åklagare på öppen gata, då är det en helt annan sak. Då är man inne i fascismens direkta centrum.

Bergman menar alltså att kontakterna med Fiore ligger bakom nedläggningen av SvP. I en paneldiskussion som Aftonbladet arrangerade hävdar Bergman, som där verkar vara inne på samma spår, att Säpo har skrämt stora delar av partiets medlemmar från att våga förnya sina medlemskap.

— Säpo har gjort hembesök hos dem, precis som hos islamister, och sagt att om du går vidare med det här, då finns det risk att det finns påföljder. Det är så många som har fått hembesök att de inte vågat förnya medlemskapet av rädsla för att familjen ska dras in i det här.

Inte ens Daniel Poohl på Expo, som också medverkade i diskussionen om SvP:s nedläggning, vågar instämma i den långsökta teorin från Bergman utan konstaterar att det saknas belägg för det som påstås.

Avslutningsvis menar Bergman att vi nu kommer få se mer våld från före detta medlemmar i SvP.

— Vissa ur partiet blir nog politiska vildar som gör att vi kommer att se mer politiskt våld i Sverige. Vi kanske får se nynazistiska och nyfascistiska grupper som slåss mer med vänstern över lag, antirasister och homosexuella, människor med judiskt påbrå och så vidare, säger Bergman.

Daniel Poohl förutspår däremot en annan utveckling i en artikel på Expo:

Sannolikheten är stor att vi återigen kommer gå mot en extremhöger som är svårare att överblicka. En fragmentiserad och mer autonom politisk miljö. Men kommer den bli svagare? Det skulle vara högst förvånande om någon fick för sig att återigen lägga allt fokus på att utveckla ett brett samlande högerextremt parti i skuggan av Sverigedemokraterna. […]

Istället kvarstår att fylla tomrummet med annat. Tankesmedjor, alternativa nyhetskanaler, konsertverksamhet, politiskt våld, autonoma lokala grupper. Allt är möjligt i extremhögerns nya landskap.

En annan expert som uttalat sig är Helen Lööw som menar att nedläggningen av SvP berodde på en ideologisk konflikt mellan nationalsocialism och Motståndsrörelsen å ena sidan och fascism och SvP å andra sidan.

— Svenska Motståndsrörelsen är mer nationalsocialistiskt inriktad, medan Svenskarnas parti var mer fascistiskt inriktat av den svenska varianten av fascism, Per Engdahls variant, säger Lööw som vidare menar att nedläggningen av SvP inte behöver försvaga den nationella rörelsen:

— Inte nödvändigtvis. Rörelsens energi har gått åt interna strider mellan olika fraktioner under ett antal år. Att det inte finns så många inriktningar kvar behöver inte betyda att rörelsen är försvagad, det kan vara tvärtom. Men det återstår att se.


  • Publicerad:
    2015-05-13 16:15