INRIKES. En explosion inträffade vid Botkyrkas turkiska kulturförening i Fittja. Den kraftiga explosionen blåste ur fönster och element.

Vid 21:30 tiden på onsdagskvällen inkom flera samtal till polisen om en explosion i Fittja söder om Stockholm. Explosionen utlöstes vid Botkyrka turkiska förening och orsakade stor förödelse.

— Det är väldigt vandaliserat där inne. Allt glas är krossat och väggarna och elementen har blåst ut, säger Ismail Zengin som är ordförande i Botkyrka turkiska kulturförening.

Polisen skickade dit bombtekniker och händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

— Teknikerna har undersökt lokalerna, som varit låsta sedan tidigare under kvällen. Det finns vittnesuppgifter om att ingen ska ha varit i lokalerna vid tiden för explosionen och det verkar stämma, säger Sven-Erik Olsson vid polisens länskommunikationscentral.

Onsdagens attentat mot Botkyrkas turkiska kulturförening kan ha kopplingar till den Kurdiska demonstration som passerade utanför lokalen i helgen som var. I anslutning till demonstrationen blev en person skjuten och drabbades av livshotande skador. Enligt vittnen ska även saker ha kastats mot lokalen.

Polisen vill inte uttala sig om det finns kopplingar mellan händelserna.

— Jag har inte hela bilden så jag kan inte uttala mig. Just nu fokuserar vi på den här aktuella händelsen, säger Sven-Erk Olsson.

Polisen ser attentaten som en särskild händelse och kan därför kraftsamla. Enligt Lars Byström på polisen är risken stor för nya attentat.

Säkerhetspolisen har blivit inkopplade på fallet och bistår polisen på olika sätt.

— Vi samverkar med polisen, bistår med vår expertis och lämnar information, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

Källa:
”Väggarna och elementen har blåst ut”


  • Publicerad:
    2016-02-18 14:50