UTRIKES  En gasledning som går mellan Lettland och Litauen exploderade på fredag eftermiddag. Orsaken till explosionen är fortfarande oklar och störningar i gasförsörjningen kan förekomma.

Enligt litauisk statsmedia, LRT exploderade en gasledning i Pasvalys regionen runt klockan fyra på fredag eftermiddag. En närliggande by med runt 250 invånare evakueras på grund av branden som härjar till följd av explosionen.

Byn Valakėliai som ligger runt 500-700 meter från platsen där explosionen ägt rum ska ändå inte vara i någon omedelbar fara utan evakueringen är mer av en försiktighetsåtgärd. Brandkåren rapporteras dock vara på plats runt byn för att se till att inga byggnader tar eld.

— Det finns inga hus i närheten, det är ingen omedelbar fara för egendom. Specialservicen fungerar och trafiken är tillfälligt avstängd, berättade Pasvalys distriktsborgmästare Gintautas Gegužinskas för LRT.

Oväntade ljud och enorma lågor

Orsaken till explosionen är i skrivande stund fortfarande oklar.

— Det hördes oväntade ljud, det lät som om flygplan flög lågt någonstans, beskrev Gegužinskas för LRT

Lågorna från den brinnande gasledningen når enligt litauisk polis upp till 50 meters höjd. Gastillförseln stoppades direkt när explosionen inträffade men invånarna i regionen förses redan med gas genom en annan ledning som går parallellt med den skadade.

Povilas Balčiūnas, direktör för Pasvalys distriktskommunförvaltning, berättade i ett pressmeddelande att störningar i gasförsörjning både till Lettland och norra Litauen kan förekomma.