YTTRANDEFRIHET Under en tillställning för att hylla hjältekungen Karl XII i Stockholm fanns den privata underrättelseorganisationen Expo på plats för att trakassera och kartlägga deltagare. Nu gråter man ut för att polisen inte hjälpte dem att slippa kritik och frågor.

Det var under onsdagskvällen som en grupp svenskar samlades vid Karl XII-statyn i Stockholm för att hedra hjältekonungen på hans dödsdag. På plats fanns också Expo, i sedvanlig ordning för att trakassera och kartlägga oliktänkande.

Men när en av deltagarna, Pär Sjögren från Nordiska motståndsrörelsen, började prata med Expo-kopplade Daniel Vergara började Vergara direkt kräva att polisen skulle agera mot Sjögren.

På Expos hemsida finns en lång artikel där man bland annat påstår att Vergara – som påstås ha slutat på Expo och börjat på rödingtidningen Syre – ska ha blivit ”hotad” och att polisen inte gjorde någonting. Till Nordfront berättar Pär Sjögren att det var ett helt vanligt samtal, där Vergara fick frågor om vad de gjorde på platsen, om de var där för att åsiktsregistrera människor och varför Expo är fientliga mot svenskar.

Pär Sjögren under Karl XII-manifestationen.

En av dialogpoliserna, som alltså stod bredvid och hörde hela samtalet, ska ha försökt förklara för Expo-medarbetaren att polisen inte kan ”ingripa” mot ett helt vanligt samtal och att Vergara kan lämna platsen om han inte vill fortsätta samtalet.

— Jag tänker inte lägga mig i erat samtal, ska polisen ha sagt när Expo-medarbetaren vädjade till polisen att ”ingripa”.

— Vad hade ni väntat er – ni tycker väl väldigt olika, ni och NMR?, ska polisen också ha sagt enligt Expos artikel.

Pär Sjögren säger att det är märkligt att Expo förväntar sig att polisen ska hjälpa dem att kartlägga oliktänkande utan att behöva bli ifrågasatta.

— Jag var inte ens otrevlig mot Vegara, det var ett helt vanligt samtal. Varför skulle polisen ingripa mot det?, säger Pär Sjögren.

Expos fotograf Michaela Palmkvist. Till vänster kan man se Daniel Vergara försöka läxa upp dialogpoliser.

I Expos artikel beklagar man sig dessutom över en annan ”hotfull situation” där Expos fotograf Michaela Palmkvist som var där tillsammans med Erik Glad ska ha konfronterats av en ”NMR-medlem” för att hon fotade demonstrationsdeltagare. Expo skriver:

Nazisten, som uppträder med mask för ansiktet, går emot Expos fotograf med sin kropp och sänker pannan in mot hennes ansikte. Han hotar med att om hon inte lämnar platsen kommer han fortsätta på samma sätt tills hon lämnar. När fotografen vänder sig om och lyfter sin kamera för att fortsätta arbeta trycker nazisten sin kropp mot henne och slår till kameran.

Händelsen har dock fångats på bild och publicerats av Exak24:s journalist Christian Peterson publicerat på Twitter:

Rättelse: I en ursprunglig version av artikeln påstods att Daniel Vergara representerade Expo på platsen. Vergara ska alltså ha lämnat Expo för den ”gröna” tidningen Syre. Exakt vad Syre har för intresse av en Karl XII-manifestation är dock oklart. Syre har i skrivande stund inte publicerat något reportage från händelsen heller.