MEDIA. På inbjudan av Svenska kyrkan och bakom lykta dörrar besökte nyligen den privata underrättelseorganisationen Expo Skellefteå för att bland annat lära den lokala lögnpressen hur man bäst ”motarbetar nazism”.

Norrans Marcus Melinder och Expos Bilan Osman. Skärmdump från norran.se.

Det var Svenska kyrkans lokala församling i Skelleftehamn som i ett samarbete med Skellefteå-tidningen Norran och studieförbundet Sensus hade bjudit in Expo för att under onsdagen hålla en föreläsning och delta i en ”paneldebatt” i en biograf i Skelleftehamn.

Syftet med evenemanget var enligt Norran att Expo skulle lära ut hur man ”motarbetar nazism”.

Föreläsningen sägs ha haft sin utgångspunkt från Norrans ”artiklar om den högerextrema miljön i norr”. Med andra ord kände sig Expo inspirerade av den serie fake news-artiklar om Nordiska motståndsrörelsen som den lokala lögnpressen publicerade under förra hösten, där man under förarbetet bland annat försökte utpressa lokala motståndsmän på information med löfte om att slippa bli uthängd.

Föreläsningen var enligt Norran endast till för ”speciellt inbjudna organisationer, nätverk, civilsamhälle och myndigheter”, varför evenemangets existens inte blev känt för allmänheten för än dagen efter.

Huvudföreläsare ska ha varit Expo- och Expressenmedarbetaren Bilan Osman, en troende muslim från Göteborg med ursprung i Somalia som bland annat gjort sig känd för att på direkt fråga ha vägrat att ta avstånd från den muslimska seden att stena folk till döds.

Norran sammanfattade Osmans föreläsning med dessa ord:

Regionalt finns emellertid variationer i antalet aktiviteter och i just Skellefteå tycks den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ha attraherat fler aktivister. Bilan talade om alltifrån SD:s rötter i Bevara Sverige Svenskt-rörelsen till hur de nationalistiska strömningarna förgrenat sig och yttrar sig i dag.

Hon ska även ha talat om att Motståndsrörelsen sysslar med ”påstått trygghetsarbete” såsom att agera trygghetsvärdar på badhus, arrangera soppkök för utsatta svenskar samt nattvandringar. Exakt vad Osman ansåg problematiskt med dessa aktioner framgår dock inte av Norrans sammanfattning, men till skillnad från stening som dödsstraff var de uppenbarligen inga fenomen som hon hade svårigheter med att ”problematisera”.

I en efterföljande ”paneldebatt” ska även Norrans chefredaktör Marcus Melinder, fritidsföreståndarinnan Maria Peterson samt kyrkoherden Mats Lindberg ha deltagit.

Melinder ska ha uttryckt att ”vi måste granska och berätta om nazismen” och att detta måste göras ”hur jobbigt det än är”. Maria Peterson var inne på samma linje och uppmanade åhörarna att ”våga stå upp”. Kyrkoherden var enligt uppgift den ende i ”debatten” som ska ha företrätt en lite annorlunda linje. Han menade att man förvisso måste ”ta avstånd från rasismen, men inte från personerna” som han istället menar ska ”bemötas med kärlek”.

Om Expo kommer att våga bjud in meningsmotståndare nästa gång de kommer till Skellefteå för att ”debattera” återstår att se.

Källa:
Motarbeta nazism – ett ständigt arbete
Expressen-krönikören Bilan Osman vill inte fördöma stening


  • Publicerad:
    2017-03-23 22:20