INRIKES. Carl Tullgren, medlem i Researchgruppen samt Guldspadevinnare, har ännu en gång hamnat i klammer med rättvisan. Denna gång har han dömts för våldsamt motstånd efter att han bland annat skrek ”sug min kuk” till polisen och även försökte bita en polisman.

Carl Tullgren gick till bitattack mot polis.

Carl Tullgren, 31 år och tidigare vinnare av Guldspaden efter att han tillsammans med den vänsterextrema underrättelsetjänsten Researchgruppen samarbetade med Expressen genom att hänga ut invandringskritiker på internet, har ännu en gång hamnat i klammer med rättvisan. Denna gång för våldsamt motstånd efter att han på fyllan ska ha uppträtt aggressivt mot en kvinnlig och en manlig polis.

Det var sent på natten den 23 juni 2017 som de två poliserna skulle ingripa mot en person, som senare visade sig vara Tullgren, på tunnelbanestationen vid Liljeholmstorget i Stockholm. Tullgren var berusad och väldigt stökig och i polisanmälan från den aktuella kvällen står det: ”Personen pendlar extremt mycket i humör samt är utåtagerande och våldsam”.

Poliserna beslutade sig för att omhänderta Tullgren enligt lagen om berusade personer (LOB) men när de skulle eskortera Expressen-medarbetaren till polisbilen blev han ”extremt utåtagerande” och påtvingades handfängsel. Tullgren ska då ha börjat skrika ”sug min kuk” och ”hora”, säger en av poliserna i förhör.

Därefter ska Research-Calle har gjort sig tung i kroppen och vek sina ben så att poliserna fick problem med att få in honom i bilen. De tvingades därför, med hjälp av ordningsvakter, bära in honom i polisbilen. I samband med detta ska Tullgren ha gått till attack mot den manliga polisen och försökt bita honom.

— Jag har då min högra hand på Tullgrens högra axel. När han nästan sitter upprätt vrider han sitt huvud åt höger och mot min hand som ligger på hans axel. Tullgren öppnar då munnen och försöker bita tag i min hand, säger polismannen i förhör och fortsätter:

— Jag hinner precis dra undan handen innan han biter ihop. Jag känner Tullgrens mun eller läppar mot min hand precis när jag drar undan den. Jag tar ett grepp kring Tullgrens kinder och haka och trycker Tullgrens huvud mot huvudstödet tills dess att en ordningsvakt kan överta greppet så att jag kan plocka fram en spotthuva.

I bilen på väg in till Västbergas polisstation ska Tullgren vid upprepade tillfällen hävt ur sig könsord mot poliserna.

— Vid minsta fråga svarar Tullgren att vi ska suga hans kuk och att vi är jävla horungar, säger en poliskvinna som även berättar att Guldspadevinnaren ska ha kallat henne och hennes kollega för ”hora”.

När de kom fram till polisstationen och Tullgren skulle in i arresten vägrade han att ta av sig tröjan och han sparkade med benen och fortsatte att begå våldsamt motstånd och det ska ha krävts fem poliser och två arrestvakter för att få av Tullgren kläderna.

Händelsen ledde till åtal där åklagren ville att Tullgren skulle dömas för både våldsamt motstånd samt våld mot tjänsteman men det sistnämnda valde Södertörns tingsrätt att fria Tullgren från. De skriver att det visserligen inte finns några skäl till att misstro polismannens uppgift om att Tullgren hade försökt bita honom men att hans kvinnliga kollega aldrig såg själva bitförsöket och därmed bör han frias från detta. I domen skriver tingsrätten:

Dock har hon inte sett om Carl Tullgren försökte bita XX [polismannen] utan endast uppfattat att det uppstod en situation mellan dem.

Tullgren dömdes därmed för våldsamt motstånd till 40 dagsböter á 70 kronor.

Detta var dock inte första gången som Carl Tullgren hamnade i problem med rättsväsendet. År 2007 slog Tullgren tre personer blodiga på en examensfest i Lund. Vittnen berättade i rätten om hur Tullgren plötsligt blev extremt våldsam när personer på festen försökte hindra honom från att stjäla en vodkaflaska.

År 2008 var det dags igen. Då gick han till angrepp mot en person som kommit fram till Tullgren för att fråga varför han hade stulit hans öl. Tullgren ska då först ha hällt sin öl över mannen och därefter utdelat upprepade knytnävslag mot mannens ansikte och huvud.

Den ”seriösa” research-journalistens aggressiva bana stannade dock inte där. År 2014 dömdes Tullgren för såväl försök till våld mot tjänsteman som bedrägligt beteende. Detta efter att han utdelat ett knytnävslag mot en taxichafför som bad om taxinotan på 173 kronor. Tullgren, som använde sig av en karbinhake som ett slags knogjärn, försökte sedan smita från platsen men taxichauffören hann ifatt och brottade ner Tullgren på marken och höll fast honom i väntan på polisen.

— Släpp mig, släpp mig, jävla tjockis, skrek Carl Tullgren förgäves innan polisen kom till platsen och tog över.

Huruvida Tullgrens aggressiva fyllebeteende kommer att ta stopp i och med domen som avkunnades den 22 februari i år är oklart.

Tullgren och Researchgruppen

Carl Tullgren ingår i den svenskfientliga underrättelsetjänsten Researchgruppen, tidigare AFA dokumentation. Tillsammans med Expressen har de kartlagt och hängt ut invandringskritiker på internet. Den kriminelle vänsterextremisten Martin Fredriksson har öppet erkänt att han arbetade heltid som informatör åt Säpo samtidigt som han var aktiv i AFA. Fredriksson har, precis som Tullgren, ett gediget brottsregister. Bland annat har han dömts för misshandel och olovligt innehav av farligt föremål på allmän plats. Researchgruppen påstår att de blev ”chockerade” av nyheten om Fredrikssons samarbete med Säpo men att det ska ha varit före Researchgruppens tid. Detta är dock en lögn då Researchgruppen bildades 2009 och Fredriksson har uppgett att förutom 2004-2007 så var han även avlönad av Säpo en period runt 2009-2010. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har alltid försvarat sitt samarbete med Researchgruppen och även jämfört dem med Reuters.

Källor:
Mål nr: B 15280-17
”Jävla horungar, sug min k*k!”: Expressens Carl Tullgren döms igen – försökte bita polis


  • Publicerad:
    2018-03-06 11:15