INRIKES. Ett filmklipp som fått stor spridning på Twitter visar hur migranter vid den turkiska gränsen håller sina små barn ovanför en eld för att få dem att gråta inför kamerorna. Bonniertidningen Expressen har dock valt en annan vinkling och påstår att barnen ”kvävs av tårgas”.

Sedan Turkiet i lördags öppnade gränsen mot Europa har tiotusentals förhoppningsfulla migranter samlats på turkiska sidan för att försöka ta sig vidare in i Europa.

Som Nordfront tidigare rapporterat om så cirkulerar en film som blivit viral på Twitter där det visas hur migranter håller små barn i röken ovanför en eld för att få dem att gråta inför kamerorna. Handlingen har av Bonnierblaskan Expressen vinklats till att barnen håller på att ”kvävas av tårgas som den grekiska polisen skjutit mot migranterna”.

Med den tårdrypande rubriken ”Hemska bilder från gränsen: Barn kvävs av tårgasen” visas ett filmklipp som föreställer migranter som springer omkring och håller sina barn i röken ovanför en eld. Klippet har fått varningstexten ”Varning – Inslaget innehåller starka bilder” och ska enligt Expressen föreställa barn som ”kvävs av tårgas”.

Filmen har fått stor spridning på Twitter där människor ser något helt annat än vad Expressen uppfattat. Många är upprörda över att migranterna med flit håller sina barn i röken så att de ska gråta inför kamerorna. Det ser även ut som en kvinna står bredvid och instruerar barnen att de ska gråta.

Det är flera som har kommenterat Expressens uppenbara propagandalögn.

Läkaren Thomas GA Jackson skriver: ”Hur många tror att Expressen journalisterna intervjuat just de som filmsekvenserna handlar om, ändå undviker de att beröra den uppenbara barnmisshandel som pågår. För övrigt har barnet fin färg i ansiktet, alltså ej cyanotiskt som vid andningssvårigheter. Men amatörläkare på Expressen VET såklart att barnet har andningssvårigheter utan minsta källkritik”.


  • Publicerad:
    2020-03-04 21:25