FAKE NEWS. Intern utredning av polisens skott mot Andrew Brown visar att skjutningen var motiverad.

Andrew Brown, 42 år, sköts till döds av polis i North Carolina i samband med att polisen skulle göra en husrannsakan. Brown var misstänkt för att ha langat kokain och metamfetamin.

I samband med skjutningen spred Expressen en bild om att den svarte mannen skulle ha avrättats av polisen. I två artiklar, båda skrivna av Jens Möller, gav Bonniertidningen en minst sagt ensidig bild av händelsen genom att låta personer med starka intressen av att förmedla en bild av att Brown blev avrättad att uttala sig.

I artiklarna Advokaten om polisens skott: Var en avrättning och Rättsläkaren: Poliserna sköt Andrew Brown, 42, med fem skott låter Bonniertidningen Andrew Browns son och familjens två advokater förklara hur skjutningen gått till. Inga andra röster presenteras i Expressens rapportering.

Efter skjutningen beordrade North Carolinas guvernör en utredning av händelsen, ledd av en särskild åklagare. Under gårdagskvällen var utredningen klar och där konstaterar man att händelsen var tragisk men att det var motiverat av poliserna att öppna eld. Utredningen konstaterar att ”Brown utgjorde ett omedelbart hot mot polisofficerarnas och andras säkerhet”.

Av utredningen framgår att Brown försökt använda sig av bilen som ett dödligt vapen. Först genom att ha försökt köra över en polis till fots och sedan när han försökte ramma en utredare som satt i en omärkt skåpbil, där utredaren tvingades accelerera med sitt fordon och med nöd och näppe undvek att bli påkörd.

Polisen besköt Brown framifrån när han försökte köra över den gående polisen. De dödande kulorna i bakhuvudet, som Jens Möller och Expressen gett sken av var en ”avrättning”, avlossades när Brown accelererade över en tomt mittemot och försökte köra över den polismannen i skåpbilen.

Efter att utredningen blev klar under gårdagskvällen har Bonniertidniningen inte funnit det intressant att rapportera vidare om händelsen.


  • Publicerad:
    2021-05-19 22:45