SVERIGE. Expressen startar nu ett ”uppror” mot SDU:s nya film. Den judiska tidningen påstår att filmen, som talar om fria och självständiga nationer, innehåller ”hatiska budskap”.

uppror

Det som gör filmen till en ”hatfilm” tycks vara filmens retorik och estetik enligt ”experter” som Expressen varit i kontakt med. En av dem är Mikael Hjerm, forskare i sociologi och främlingsfientlighet, som tidigare gjort sig känd för att ha önskat livet ur fördomsfulla äldre svenskar.

— Det är hårda ord, även för att vara SD. Men det faller inom ramen för deras retorik, säger Mikael Hjerm angående att SDU i filmen säger att man ska ”försvara nationalismen” och att ”Europa blöder”.

Kreatören Hedwig Hagwall Bruckner säger att det ”är uppenbart att de använder den nazistiska estetiken” och att detta är ”sjukt obehagligt”:

– De är estetiskt lika med svartvitt, ungdomar som talar rakt in i kameran och pratar om unga generationen, säger Hedwig Hagwall Bruckner.

Vidare har GT, Expressens lokalupplaga i Västsverige, startat kampanjen #europeforall som innehåller filmen ”Europa tillhör oss alla”. Filmen, som är ett plagiat på SDU:s film, hyllar att ”de fria folken” håller på att bli ”färgstarka, kreativa, smältdeglar”.

GT:s chefredaktör Frida Boisen skriver att hon som liberal tänker bekämpa ”ert hänsynslösa hat, er kalla, fega egoism” och att ”världen blir vackrare, starkare och härligare om vi målar den i många färger”.

Boisen förvanskar även ett citat från SDU:s film så att det ska passa hennes syften. I SDU:s film gör en islänning ett uttalande som SDU översätter till:An insane experiment with multiculturalism and mass immigration is tearing apart our previously united nations.” Enligt Boisen heter det istället ”ett Europa där ’mångfalden river sönder länderna’”.

SDU:s film:

Källor:
Upproret mot SDU:s hatfilm till Europa
GT:s kontring på SDU: Europa tillhör oss alla
”Rasismen kopplar sina smutsiga klor”


  • Publicerad:
    2014-05-31 14:52