INRIKES. Inom Socialdemokraterna förespråkar ”alla tyngre namn” ett extraval, hävdar en källa till tidningen Expressen.

Socialdemokraterna uppges vilja ha ett extraval för att stärka sina egna positioner. Foto: Ankara, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Toppnamn inom Socialdemokraterna förespråkar att man ska utlösa nyval och försöka skylla situationen på Liberalerna, hävdar en källa till tidningen Expressen. Detta kommer efter Centerpartiets besked om att man viker ner sig och inte längre kräver att marknadshyror införs för nybyggda bostäder.

Expressens källa påstår att Socialdemokraterna inte längre ser någon väg framåt vad gäller omförhandling av januariavtalet, trots Centerpartiets besked. För att det ska fungera verkar man vilja ha med sig Liberalerna, som istället har ställt sig på den borgerliga sidan. Därför verkar man nu uppfatta ett extraval, där man kan utmåla Liberalerna som ansvarslösa, som en möjlighet att stärka sin position.

— Det är linjen nu. Lägga ansvaret helt hos L. Om [Nyamko] Sabuni inte återvänder kommer det bli extraval, säger källan till Expressen.

Mikael Dambergs framträdande i Agenda, där han kritiserade Liberalerna, pekas ut som ett exempel på den retorik man ska använda sig av:

— Väljarna vill inte se ett extraval, och det är stor press på partierna. Priset blir högt för de partier som inte vill hitta en lösning, sade Damberg i Agenda under onsdagskvällen.

Alternativet att man skulle kunna få Vänsterpartiet och Centerpartiet att komma överens när ett nytt januariavtal ska förhandlas fram ser källan inte som ett alternativ, varför ett extraval är att föredra.

De möjligheter man ser med ett extraval uppges vara följande:

  • Liberalerna riskerar att åka ut ur riksdagen.
  • Socialdemokraterna påstås vara redo för extraval.
  • Kristdemokraternas Ebba Busch ”kan bli åtalad när som helst” för grovt förtal i fastighetstvist.
  • S kan skrämma med att SD kan få inflytande vid en borgerlig seger.

Att SD kan få inflytande var också något Damberg pekade på under onsdagens framträdande i Agenda. Även Centerpartiet verkar tänka i liknande banor, då Annie Lööf i onsdagens Agenda också pekade på att Liberalerna måste stödja regeringen eller ”ta Sverige till ett extraval”.


  • Publicerad:
    2021-06-24 13:35