
Liberal censur-hets mot svensk förläggare
DET FRIA ORDET • Nordfront har tagit del av kvällsblaskans artikel om den för ”cyberkrigföring” anklagade ryske filosofen Dugin samt två svenskar som fört hans ord hit – och vi slås av den liberala dubbelmoralen.
I tabloiden Expressens artikel ”Svenskarna bakom Putins krigshetsande hjärna” konstateras att den ryske filosofen Alexander Dugin, 63, är föremål för såväl EU:s som USA:s sanktioner.
Skribenten sällar sig till dem som menar att den av Dugin grundade tankesmedjan Internationella centret för geopolitisk expertis (ICGE) används för ”cyberkrigföring mot väst”. Denna smedja gör, betonas det, ofta reklam för det svenska bokförlaget Arktos och länkar frekvent till dess hemsida.
Vad filosofen Dugin beträffar, så hävdas det i artikeln att han ”gjort sig en internationell karriär på att förespråka ett extremt nationalistiskt budskap och ett utrotningskrig mot Ukraina” och det påminns om att han beskrivit det liberala västlandet i termer av ”absolut ondska”.
Liberal yttrandefrihet
Expressens skribent ”anklagar” i sammanhanget de svenska nationalisterna Daniel Friberg och Tor Westman, som driver det nyss nämnda bokförlaget Arktos. Trots uppenbar kännedom om ovan nämnda förhållanden avstår dessa två nämligen från att ändra kursriktning:
- De avslutar inte sina kontakter med Dugin.
- De fortsätter till och med publicera den ryske filosofens alster, där - påminner författaren längre fram i artikeln - till och med kritik mot Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj släpps igenom av förläggaren – och denna underlåtenhet försvarar man dessutom sedan med en klassisk liberal motivering:
Vår roll är att stödja det fria ordet.
Det var i december som amerikanska myndigheter med hänvisning till anklagelser om ”cyberkrigföring” införde sanktioner mot ICGE. Tankesmedjans krigshandlingar uppgavs av utfärdaren bestå i ”skapandet av AI-baserad propaganda och falska nyhetssajter med målet att påverka det amerikanska presidentvalet”.
Äldre historiska referenser än så kan dock behövas för den som vill ge tyngd åt sin uppgörelse med de två svenskar som ”saluför” filosofen Dugin, här omnämnd som ”Putins krigshetsande hjärna”. Skribenten är noga med att informera om att
- Friberg 2012 arrangerade en ”högerextrem” konferens i Stockholm, där Dugin höll tal.
- Dugin 2015 hamnade på amerikanska sanktionslistor för sitt stöd till Rysslands roll i det krig som då rasade i Ukraina.
- Dugin 2022 uppfördes på EU:s sanktionslista.
- Ukrainsk underrättelsetjänst 2023 (i hans frånvaro) formellt angav Dugin misstanke om "angrepp på Ukrainas territoriella integritet" -samt om "folkmord".
Expressen och politiska mord
En historisk händelse, som tilldelas extra uppmärksamhet i artikeln, är mordet på Aleksander Dugins dotter Daria Dugina i augusti 2022. En bomb detonerade i fordonet som hon framförde, just efter att hon hade bytt bil med sin far – som fick bevittna sin dotters död. Huruvida eller inte den bomben i själva verket var ämnad fadern har det rått delade meningar om. Dottern var knappast mindre politiskt kontroversiell än fadern. Expressens skribent är noga med att poängtera att enligt amerikansk underrättelsetjänst låg den ukrainska underrättelsetjänsten SBU bakom sprängdådet, men glömmer att nämna att Expressen till skillnad från hur man annars rapporterar om politiska mord, aldrig med ett ord förkastat eller ens markerat avstånd till denna veritabla avrättning.
Tillfrågad av Expressen bland annat om hur Arktos sköter betalningar till Dugin och hur man inom förlaget ser på Dugins förmenta ”problematiska kopplingar till GRU”, svarar Friberg:
Arktos katalog omfattar över 300 boktitlar av fler än 70 författare från hela världen. Vi ser det som vår roll att stödja det fria ordet och inte att recensera våra författares åsikter, eller andras åsikter om våra författare. Det är en princip vi håller fast vid även när det blir politiskt kontroversiellt att göra det. Vi följer alla tillämpliga lagar och föreskrifter, inklusive regelverket rörande sanktioner mot Ryssland.
Den Bonnierägda internetbokhandeln Adlibris har Arktosböcker i sitt utbud, och däribland sådana med Dugin som författare. Efter Expressens frågor om dessa har försäljningen av dem enligt tidningen stoppats. Bokhandelsföretagets kommunikationschef Kristiina Ajpe är i en skriftlig kommentar mindre definitiv än så:
Vi påbörjar nu en granskningsprocess för att utreda om titlarna strider mot vår bokpolicy. Samtidigt vill vi poängtera att vi tror på det fria ordet och att tillgängliggöra litteratur och information. Det innebär att vi endast begränsar utbudet om det finns mycket starka skäl. Det kan exempelvis vara att boken innehåller element som hets mot folkgrupp, förtal eller intrång i upphovsrätt.