INRIKES. Ledarskribenten Eric Erfors lämnade Bonniers skvallertidning Expressen efter att han åtalades för grovt rattfylleri, våldsamt motstånd och för hemfridsbrott mot två invandrare. Han har nu dömts till en månads fängelse.

Sedan 1991 har den 56-årige ledarskribenten Eric Erfors arbetat för familjen Bonniers skvallertidning Expressen men nu, 25 år senare, har Erfors lämnat tidningen. Det har varit väldigt tyst om vad Erfors avgång berodde på men en trolig anledning kan vara att han nyligen dömdes till fängelse för grovt rattfylleri, våldsamt motstånd och för hemfridsbrott mot två invandrare.

Något som är intressant med fallet är att när Erfors anställdes av familjen Bonnier blev han snabbt känd för sitt antirasistiska engagemang och hans ogillande för Sverigedemokraterna. Han har tidigare kallat partiets budget för ”ett skämt” samt varnat för att förtroendevalda personer från Sverigedemokraterna, som han menar ger uttryck för ”islamofobi och rasism”, tillåts sitta som nämndemän i migrationsmål. Trots Erfors invandringsvurmande och sitt antirastistiska engagemang har han nu dömts för brott med ”rasistiska förtecken” mot invandrare.

Trängde sig in invandrares lägenhet
Det var i slutet av mars förra året som Erfors under alkoholpåverkan bjöd in folk till sin bostad i Visby och sällskapet förde så mycket oväsen att Erfors grannar, två ”flyktingar” som tillfälligt bodde i lägenheten bredvid, inte kunde sova på grund av oljudet. De bad då Erfors att han och hans sällskap skulle sänka ljudnivån och Erfors gick vid två tillfällen under kvällen till ”flyktingarnas” lägenhet för att prata. Vid det första tillfället var han tillmötesgående men när han gick hem till grannarna den andra gången var han plötsligt hotfull och mycket aggressiv.

Erfors trängde till slut in sig hos invandrarna och vägrade lämna deras bostad innan han fått telefonnumret till lägenhetsinnehavaren. En av främlingarna ska ha försökt att förklara för Erfors att han inte fick komma in, varpå den tidigare Expressen-anställde svarade med ”jag skiter i det”.

— Jävla invandrare! Jag vill veta från vilket jävla håll i världen ni har kommit hit ifrån, ska Erfors ha skrikit.

När polis kom till platsen ska Erfors ha blivit ännu mer arg. Han tog kort på poliserna och han kallade även de två ”flyktingarna” för ”idiotinvandrare ett och två”.

Enligt polisens vittnesmål uppvisade Erfors ”en synnerligen överlägsen attityd mot omgivningen” och han hotade också invandrarna och poliserna som även han kallade för ”idioter” och ”snutjävlar”. Han hotade även med att hänga ut dem i tidningen.

— Det här blir en bra story, jag får en superstory, vittnar en polis om att Erfors ska ha sagt.

Erfors blev bara mer och mer hotfull och aggressiv och han ska bland annat ha ropat ”You will burn!” till invandrarna. Polismännen gjorde bedömningen att det fanns en stor risk för att Erfors skulle gå till angrepp mot ”flyktingarna” om han inte fördes bort från platsen. Eric Erfors ska då ha sagt ”det är nog bäst att de låser in mig i minst en vecka annars kommer jag tillbaka hit och ger mig på de där jävlarna” och tittade bort mot grannarnas bostad.

När poliserna skulle sätta handfängsel på Erfors blev han ännu mer våldsam. Han ska ha vevat med armarna och spjärnat emot med armar och ben. Efter att polisen fick med honom till polisstationen försökte Erfors slita sig loss och även ge sig på patrullen.

— Det är mycket ovanligt att personer jag ingriper mot har ett så nedvärderande och kränkande beteende som Erfors hade, vittnade en av poliserna om.

Åkte fast för grov rattfylla
I juli samma år greps Erfors återigen. Detta gång för grovt rattfylleri efter att han deltagit på politikerveckan i Almedalen. Det var ett par som färdades i sin bil när de såg Erfors komma körandes vingligt och han ska vid fyra till fem tillfällen kört över på fel sida av vägen. Vid ett tillfälle höll Erfors på att krocka med en annan mötande bil men krocken lyckades undvikas genom att Erfors körde tillbaka till sin sida och att den mötande bilen bromsade. Vid Norrgattrondellen krockade Erfors mot en trottoarkant.

Vittnena ringde då polisen som tog med sig Erfors till lasarettet för provtagningen som senare visade att han hade över en promille i blodet. Enligt polisen verkade Erfors  vara helt likgiltig till att han hade kört bil i så pass berusat tillstånd. Enligt polisen ska Erfors under förhöret ha luktat ”kraftigt av alkohol”, han vinglade, pratade släpigt och hade svårt att hålla ögonen öppna. Erfors själv påstod dock att det var ”kvällen före och fram på småtimmarna” som han hade druckit alkohol och att hans körning var ”perfekt”.

Indraget körkort och fängelsedom
Den 10 augusti beslutade Transportstyrelsen att återkalla Erfors körkort i två år på grund av fyllekörningen. I ett överklagande från den 8 mars i år påstår Erfors återigen att hans rattfylleri var en så kallad ”dagen efter körning” och att han ”under sina 35 år med körkort aldrig begått något trafikbrott”. Han vill därför att Förvaltningsrätten ska korta ner återkallelsetiden till ett år istället för två.

Jag körde som jag alltid har gjort, sakta, genom trånga gränder i Visby innerstad och parkerade i anslutning till min lägenhet”, står det i Erfors överklagande.

I september 2016 meddelade Eric Erfors i ett kryptiskt inlägg på sin Facebook-sida att han lämnade Expressen efter 25 år. I inlägget påstod Erfors att det varit en ”ganska lång resa” för att ”ta beslutet att säga upp” sig. Strax därefter meddelade Gotlands Tidningar att de lyckats värva Erfors till ny krönikör.

I onsdags dömdes Eric Erfors till en månads fängelse för grovt rattfylleri, hemfridsbrott och våldsamt motstånd.

Källor:
Mål nr: B 313-16
”Jävla invandrare – you will burn!”: Nu döms Expressens Eric Erfors till fängelse för rasistattack


  • Publicerad:
    2017-03-21 11:31