FÖDELSETAL 3858 födda barn i huvudstaden under årets första kvartal är den lägsta noteringen sedan 2005 och innebär en 14-procentig minskning jämfört med fjolåret enligt Stockholms Stads statistik.

När demografiprofessorn vid Stockholms Universitet Gunnar Andersson fick ta del av SCB:s siffror för födelsetalet i hans stad under årets första kvartal, så trodde han först att någon måste ha räknat fel.

— De senaste kvartalssiffrorna, de var ju rätt så dramatiska alltså. Min spontana reaktion när jag fick dem från SCB, det var: ”Oj, är det någon som har räknat fel här?” I normala fall så kan ju fruktsamhetstalen gå upp eller ner, men då lite långsamt eller böljande. Men så här bara helt plötsligt att det trillar ned med tio procent – det har inte hänt tidigare, säger Andersson i SR P4.

3858 födda barn på tre månader skulle innebära en 14-procentig minskning jämfört med motsvarande period föregående år – och det lägsta födelsetalet sedan år 2005. Fruktsamheten i Stockholm har visserligen under ett decennium stadigt minskat, fast i maklig takt. Några störtdykningar av den magnitud som årets siffror innebär, har inte skådats förut. En kontroll visade dock att statistiken är korrekt.

Andersson menar att det främst är förstagångsfödslarna som har störtdykt det senaste kvartalet.

— Det har varit en nedgång i förstabarnsfruktsamheten, de som väljer att starta familjeprojektet.

Tre omständigheter anses förklara

Tre samverkande faktorer tros förklara den plötsliga nedgången:

  • Pandemin
  • Bostadsmarknadens utveckling
  • En allmän osäkerhet om framtiden, till dels orsakad av de två första faktorerna. (Ovissheten antas ha lett till att fler än vanligt tvekat inför att bilda familj.)

Tillfrågad av SR P4 om vad han tror om utvecklingen för födelsetalen i Stockholm framöver, så väljer Andersson att avstå från att komma med någon prognos:

— Under normala förhållanden så hade man ju räknat med att barnafödandet skulle återhämta sig och återgå till normalläget, för det finns ju inga strukturella faktorer som kan förklara den här tioåriga nedgången. Men då kan man se att situationen är inte riktigt som förväntat just nu, och då är det lite svårt att med säkerhet säga vad som kommer hända framöver.

Mer kontroversiella frågeställningar såsom vissa vacciners eventuella inverkan på fertilitet eller natalitet inom olika etniska grupper berörs inte i någon av Nordfronts källor till denna artikel.