SOCIALA MEDIER. Facebook bäddar in hemlig spårningskod i bilder för att se vilka som delar och tittar på dem, menar den australiska cyberforskaren Edin Jusopvic. Tilltaget skulle exempelvis kunna göra det möjligt att se vilka som laddar ner och tittar på memer.

Facebook har sedan Cambridge Analytica-skandalen, då det avslöjades att företaget samlat in personlig information om miljoner Facebook-användare, blivit synonymt med ingrepp i den privata integriteten.

I Forbes berättas om den australiska cyberforskaren Edin Jusopvics som upptäckt att Facebook bäddar in en dold kod i uppladdade foton och därmed kan spåra och kartlägga vilka som delar och tittar på bilderna.

Forskaren meddelar på Twitter att ”Facebook bäddar in spårningsdata inuti bilderna du laddar ner” vilket ska göra det möjligt att spåra bilderna med mycket hög precision, även efter att de lämnat Facebook.

Jusopvic förklarade att han ”märkt en strukturell avvikelse när han tittade på en hexdump av en bildfil från ett okänt ursprung bara för att upptäcka att det innehöll vad jag nu förstår är en IPTC-specialinstruktion” – vilket innebär att bildfilen innehöll mer information än som egentligen behövdes och att den manipulerats med spårbar information från Facebook.

Cyberforskaren Edin Jusopvic på Twitter: ”Facebook bäddar in spårningsdata inuti bilderna du laddar ner”. Skärmbild: Forbes.

De så kallade IPTC-instruktionerna som Jusopvic upptäckte är i huvudsak så kallad ”metadata” som brukar användas bland annat för att lägga in information om rättigheter till en bild, men som av Facebook använts för att lägga in avancerad spårningsdata.

På olika forum har man funderat över vad spårningsdatan kan användas till. Någon har föreslagit att den ska användas för riktad annonsering medan andra misstänker att den ska göra det möjligt att se vilka som delar så kallade ”memer”.

Memer är bilder som förses med korta slagkraftiga texter och ofta används som politiska inlägg i samhällsdebatten. Att spåra dessa kan vara intressant för att kartlägga politiska inkorrekta och kanske sälja information om dissidenter till politiska partier, företag eller regeringar.

— Detta är troligen bara toppen av isberget, den här upptäckten var mycket uppenbar och lätt att hitta. Men i framtiden kommer det att bli lättare för företag att dölja denna typ av kränkningar av privatlivet, säger Jusupovic.

Källor:
Facebook Embeds ’Hidden Codes’ To Track Who Sees And Shares Your Photos
Facebook bäddar in dold kod för att spåra vem som tittar på dina bilder


  • Publicerad:
    2019-09-07 10:40