INTERNET. På Facebook går det nu att identifiera sig som annat än man eller kvinna. Det nya konceptet sattes i bruk på den amerikanska versionen av sidan under torsdagen men avses troligen även spridas till övriga versioner.

Capture23-460x234

På det sociala nätverket Facebook har man hittills kunnat identifiera sig som man eller kvinna i sin profil vilket det dock nu ska bli ändring på. Under torsdagen lades ”anpassat” till som val på den amerikanska versionen av sidan och detta delas in i närmare 50 underalternativ såsom ”transperson” ”enkönad”, ”hermafrodit”, ”transkvinna”, ”transman”, ”allkönad” och ”ingetdera”.

Användare kan nu även välja vilket pronomen de vill bli tilltalade med: he/his, she/her eller det könsneutrala they/their.

Facebook skriver följande på sin sida om mångfald:

När man ansluter sig till Facebook för att förenas med folk och organisationer man tycker om vill vi att man ska känna sig trygg i att vara sitt äkta jag. En viktig del av detta är könsidentiteten, särskilt när det sträcker sig bortom det vanliga manliga och kvinnliga. Så idag erbjuder vi er med stolthet ”anpassat” som ett nytt alternativ för att underlätta det för er att uttrycka din egen identitet på Facebook.

Facebook säger att det nya konceptet utvecklats i samarbete med ledande organisationer som företräder homosexuella, bisexuella och transsexuella personers intressen.

— Facebookanvändare från hela landet har efterfrågat möjligheten att uttrycka sitt kön faktaenligt och idag visar Facebook att de har lyssnat på användarna, säger Allison Palmer som är inblandad i det nya konceptet.

Det nya konceptet är än så länge endast i bruk på den amerikanska versionen av Facebook och det är oklart när det sprider sig till övriga versioner.

Källa:
Facebook goes beyond ’male’ and ’female’ with new gender options


  • Publicerad:
    2014-02-14 02:30