INTERNET. Israeliska forskare hävdar att Facebookanvändare riskerar att tappa verklighetsuppfattningen och bli psykotiska. Det finns bland annat ett dokumenterat fall med en patient som började hallucinera och trodde att hennes Facebookvän kom ut ur skärmen och rörde vid henne.

Forskare vid universitetet i Tel Aviv hävdar att det finns ett samband mellan psykisk ohälsa och Internetberoende. En av de största riskerna uppges vara Facebook. Uri Nitzan, forskningsledare på Tel Avivs medicinska fakultet, uppger att:

”I takt med att internetanvändandet blir mer utbrett ökar psykologiska sjukdomar. Datorkommunikation, som Facebook och chattgrupper, är en stor del av det här.”

Forskarna har studerat flera personer som använt sociala medier för att lära känna nya människor. I takt med att försökspersonerna tillbringade mer och mer tid på internet försämrades deras mentala hälsa allt mer. Ingen av försökspersonerna besvärades av psykisk ohälsa innan testerna började.

Det visade sig att alla försökspersoner efter ett tag började uppvisa klara psykotiska drag. En av de började till och med hallucinera och trodde att hennes Facebookvän kom ut ur skärmen och rörde vid henne.

Källa:
Forskare: Facebook kan göra dig galen


  • Publicerad:
    2013-05-04 23:38