YTTRANDEFRIHET. Nationalekonomen Tino Sanandaji misstänker att högerskribenter på Facebook tystas i det tysta.

Foto: Tore Sætre/Wikimedia/CC BY-SA 4.0.

I ett Facebookinlägg på söndagen skriver nationalekonomen Tino Sanandaji att många Facebookanvändare berättar för honom att hans inlägg inte syns i Facebookflödena.

Innan valrörelsen började fick han normalt mellan 3 000 och 5 000 ”gillanden” av sina inlägg. Idag får han dryga tusentalet. Enligt Sanandaji är det förvånande att spridningen av hans texter drastiskt minskade under valet istället för att öka. Under en valrörelse borde texter som rör landets politik istället öka, eftersom politiska frågor då är av särskilt intresse för läsarna. Sanandaji skriver att även andra skribenter råkade ut för samma sak.

Tidigare var det så att man själv valde inlägg man ville läsa, men numera styr Facebook vad som överhuvudtaget dyker upp i flödet, skriver Sanandaji och fortsätter att det är tänkbart att Facebook i samband med valet shadow-bannade högerskribenter, det vill säga använde filter som begränsar spridning. Det är dock inte säkert, och omöjligt att avgöra, bedömer han.

Sanandaji skriver att det finns tre sätt att öka chanserna att se texter på Facebook man är intresserad av. Att bara följa någon är numera poänglöst, skriver han. Inlägg syns bara om man dessutom väljer inställningen ”visa först”.

Vidare visar Facebook alltmer inlägg bara för dem som ofta ”gillar” eller har delat tidigare inlägg. Att ”gilla” (och framförallt dela) är ett sätt att säga ”visa mig fler av dessa inlägg”. ”Om ni snålar med delningar kommer våra inlägg helt enkelt sluta dyka upp”, skriver Sanandaji.

Slutligen kan man bokmärka Facebooksidor för att försäkra sig om att man får se nya inlägg oavsett vad som dyker upp i ”Facebooks allt märkligare filter”, som Sanandaji uttrycker det.

Källa:
Facebook/Tino Sanandaji


  • Publicerad:
    2018-09-24 11:30