UTRIKES. Facebook känner påtryckningar från kongressen om att “fixa” sin plattform. Därför väljer Facebooks VD Mark Zuckerberg att ändra systemet så att “trovärdiga” nyhetssidor når en större publik. Samtidigt blir effekten för “icke-trovärdiga” nyhetssidor den motsatta.

Mark Zuckerberg. Foto: Brian Solis (CC BY).

Facebook har börjat känna påtryckningar från kongressen om att “fixa” sin plattform. Därför har Facebooks VD Mark Zuckerberg nu valt att ändra systemet på så sätt att “trovärdiga” nyhetssidor når en större publik. Men effekten för “icke-trovärdiga” nyhetssidor kommer att bli den motsatta.

Meddelandet kom i fredags och reaktionerna har varit starka mot uppdateringen.

Zuckerberg berättar i ett inlägg på sin facebooksida att han har pratat med sitt producent-arbetslag om att prioritera, d.v.s favorisera nyhetssidor som de anser vara “trovärdiga”, informativa och lokala.

I kommentarsfältet är känslorna blandade men en stor del är kritiska till den nya uppdateringen. Många menar på att stora familjeägda medier kommer att bli i fokus samtidigt som alternativa medier kommer att räknas som “icke-trovärdiga”, som till exempel Nordfront.


På frågan om hur man ska välja vilka nyheter som är “trovärdiga” eller inte är svaret för tillfället ganska oklart. Zuckerberg skriver i inlägget och får det att låta ganska lysande: Vi skulle kunna försöka välja själva, men det är ingenting som vi är bekväma med. Vi överväger att fråga experter, som skulle kunna välja men det skulle förmodligen inte lösa objektivitetsproblemet. Eller så skulle vi kunna fråga facebooks användare och sedan får responsen bestämma rankningen.

Kommer Facebook nu att bli en ekokammare där all opposition kvävs? Det återstår att se. Nordfront har sedan tidigare informerat om att Facebook stänger ner konton på direktiv från Israel.

Källa:
Facebook to favor ‘trustworthy’ news sources – Zuckerberg


  • Publicerad:
    2018-01-20 19:25